De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 21 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
Begroting 2002
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  VS vragen nog niets van NAVO

door Guido van de Kreeke

   
 

BRUSSEL - De Amerikaanse regering is blij met alle vormen van hulp in de strijd tegen het internationale terrorisme. Die boodschap bracht onderminister van Buitenlandse Zaken, Richard Armitage, gisteren bij een bezoek aan de NAVO-raad in Brussel.

Armitage deed geen enkel specifiek verzoek om militaire of andere hulp. "Er zijn geen beslissingen genomen", zei hij, "ik kwam hier ook niet om iets in het bijzonder te vragen".

Uiteindelijk zullen die verzoeken wel komen, als de VS behoefte hebben aan concrete toezeggingen, bijvoorbeeld voor recht van overvlucht of politieke en economische steun in de strijd tegen het terrorisme. NAVO-secretaris-generaal Robertson herhaalde dat de bondgenoten vastbesloten zijn hun rol te vervullen in de 'brede coalitie' van president Bush.

NAVO-diplomaten maakten duidelijk dat Amerika het volste recht had om zonder toestemming van de bondgenoten een strijdmacht gereed te maken voor de operatie 'Infinite Justice'.

Eerder gaven de Franse president Chirac en de Britse premier Blair in Parijs aan dat hun landen "zolang dat nodig en effectief is" bij een vergelding van de aanslagen in de Verenigde Staten betrokken zullen zijn.

Blair vloog gisteren naar Washington en Chirac lichtte de Russische president Poetin telefonisch in over de laatste diplomatieke stappen. Volgens het Kremlin waren zij het erover eens dat de Veiligheidsraad van de VN een centrale rol moet spelen in de "lange-termijnstrijd" tegen het terrorisme.

Iran lijkt afgevallen als potentiële bondgenoot, met de verklaring van Teheran dat het zijn luchtruim gesloten houdt voor acties tegen Afghanistan. Daar staat tegenover dat Algerije, een land dat al ruim tien jaar in oorlog leeft met het extremistische moslim-fundamentalisme, mee wil doen in de internationale coalitie.

De EU en de VS hebben een pakket van maatregelen afgesproken voor samenwerking in de terreurbestrijding. Dit staat in een verklaring uitgegeven na afloop van een bezoek van een EU-delegatie onder leiding van de Belgische minister van BZ, Michel, aan Washington.

Er komt "intensieve samenwerking" onder andere op het terrein van politie, justitie, transport, financiën, export- en grenscontrole en uitwisseling van informatie van inlichtingendiensten. Daarnaast gaat men gezamenlijk ongewenste verspreiding (proliferatie) van wapens en strategische goederen aanpakken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 21 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.