De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 21 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
Begroting 2002
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  FBI arresteert
belangrijke verdachte

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - In de massale klopjacht op zo'n 190 vrij rondlopende potentiële terreurverdachten in de VS heeft de FBI een belangrijke arrestatie verricht. Het gaat om de 34-jarige Nabil Al-Marabh. In Duitsland vermoeden de autoriteiten dat daar ongeveer honderd nog niet actieve, 'slapende', terroristen zijn.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 8kb)
Nabil Al-Marabh (Foto: AP)
De sinds de aanslagen voortvluchtige Al-Marabh werd overmeesterd in Justice, Illinois. De aanhouding is van belang, omdat Al-Marabh tot nog toe de duidelijkste connectie zou hebben met het terreurnetwerk van Osama bin Laden, het vermeende meesterbrein achter de aanslagen in New York en Washington.

Volgens de krant The New York Times is Al-Marabh in verband gebracht met een man uit Boston die in Jordanië vastzit op verdenking van betrokkenheid bij het beramen van een reeks 'millennium-aanslagen' eind 2000. Een topman uit de organisatie van Bin Laden zou opdracht hebben gegeven voor de aanslagen, die op het nippertje werden verijdeld.

Bij een inval in de woning van Al-Marabh in Detroit arresteerde de FBI eerder deze week de uit Noord-Afrika afkomstige verdachten Karim Koubriti (23), Ahmed Hannan (33) en Farouk Ali-Haimoud (21). Het drietal beschikte over een notitieblok waarop naast diagrammen van vliegvelden ook informatie stond over de 'Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken'.

In totaal zitten zo'n 115 personen vast. Op de lijst van voortvluchtige verdachten zouden maar liefst 44 piloten staan. Van de negentien vliegtuigkapers die vorige week meer dan 5000 mensen de dood injoegen, hebben er minstens acht een pilotentraining gehad.

Mohammed Atta, Marwan al-Shehhi en Siad Samir Jarrah, die aan boord zaten van de ramptoestellen in de VS, kregen een pilotenopleiding. Ze leidden in Hamburg een rustig bestaan als student en zouden daar 'slapende' terroristen zijn geweest.

Slapers leiden, na bijvoorbeeld een opleiding in de kampen van Osama bin Laden, in het westen een onopvallend bestaan. Ze komen pas in actie als zij daartoe van hun leiders opdracht krijgen.

Waarschijnlijk werden de drie slapende terroristen, die achter de aanvallen op de VS zaten, al in 1999 geactiveerd. In dat jaar meldden zij, onafhankelijk van elkaar maar wel bijna gelijktijdig, hun paspoort te zijn kwijtgeraakt. Dat was een truc om nieuwe documenten in handen te krijgen, waarin geen visa stonden van de Arabische landen die zij regelmatig hadden bezocht. Die zouden een beletsel kunnen zijn geweest voor de Verenigde Staten om hen toe te laten.

Het Hamburgse trio werd bij de voorbereiding geholpen door de 26-jarige Said Bahaji, ook een man met Duits paspoort, maar van Marokkaanse komaf. Met een functie bij een tankdivisie van het Duitse leger (tot mei 1999, toen hij wegens gezondheidsredenen moest afvloeien) leidde ook deze terroristenhelper een onopvallend leven. Bahaji is waarschijnlijk naar Pakistan uitgeweken.

Bij één van de twee moslims die vorige week in Brussel zijn aangehouden zijn chemische formules aangetroffen voor springstof of gifgas. De arrestatie werd in samenwerking met de Nederlandse politie gedaan, die vier mogelijke terroristen in Rotterdam aanhield.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 21 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.