De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 21 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
Begroting 2002
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Wereldwijde jacht op
geld achter terrorisme

Van onze redactie

   
 

AMSTERDAM - De Britse minister van Financiën, Gordon Brown, heeft opgeroepen tot internationale samenwerking tegen de levensader van het terrorisme, het geld. "Opsporing van van terroristengeld kan alleen effectief zijn als wij de zwakste schakels aanpakken", zei Brown in een interview met de BBC.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 11kb)
De Britse minister van Financien, Gordon Brown, heeft opgeroepen tot internationale samenwerking tegen de levensader van het terrorisme, het geld. "Opsporing van van terroristengeld kan alleen effectief zijn als wij de zwakste schakels aanpakken", zei Brown in een interview met de BBC. (Foto: REUTERS)
"Als er geen internationale verplichtingen bestaan voor financiële instellingen om te onderzoeken of zij geld voor terroristen ontvangen of doorsluizen, als er geen systeem bestaat voor regelmatige rapportage aan internationale instellingen, dan moeten wij optreden", aldus de minister.

Zwitserland en ook andere landen die een bankgeheim kennen, moeten volgens Brown meewerken aan het melden van verdachte transacties. Hij sprak van de "balans tussen vrijheid en veiligheid".

Woensdag werd bekend dat de verdachte topterrorist Osama bin Laden in Wenen een rekening had bij de GiroCredit Bank, die op naam stond van een van zijn legale bedrijven. De rekening werd in 1995 gebruikt door Wadi el-Hage, een Libanese medewerker van Bin Laden, voor de aankoop van tractoronderdelen ter waarde van 25.000 dollar in Slowakije. El-Hage is in het New Yorkse proces tegen de terreur-bomaanslagen in 1998 in Nairobi en Dar es Salaam tot levenslang veroordeeld.

Uit verklaringen van diverse bronnen, onder andere beveiligings- en inlichtingendiensten, blijkt dat Bin Laden op tenminste zes islamitische banken en een aantal banken in Cyprus een rekening heeft. Eén bank, de Al-Shamal Islamic Bank, heeft hij helpen oprichten met een investering van 50 miljoen dollar.

Tot Bin Ladens zakenimperium behoren bouw- en transportbedrijven in Soedan, alsmede een import-exportbedrijf, Al-Aqiq, dat een monopoliepositie heeft in de export van Arabische gom uit Soedan. Bin Laden werd in 1996 onder Amerikaanse druk uit Soedan gezet, maar een deel van zijn zakelijke belangen heeft hij daar met instemming van de autoriteiten voortgezet.

Daarnaast heeft Bin Laden, aldus zegslieden bij inlichtingendiensten, zakelijke belangen in onder andere Nederland, Luxemburg, Duitsland, Italië, Frankrijk, Maleisië, Mauritius, de Filippijnen en Singapore.

Maar misschien nog meer geld gaat er om in talrijke islamitische liefdadigheidsinstellingen over de hele wereld, waarin Bin Ladens terreurnet Al-Qaeda (de Basis) een aandeel heeft. Er zouden enige honderden miljoenen dollars zijn omgegaan in de organisatie Maktab al-Khidmat, het rekruteringsbureau voor vrijwilligers voor de oorlog in Afghanistan. Dit fonds werd beheerd door een Palestijnse sjeik, Abdullah Azzam, tot die in 1989 werd vermoord en zijn werk door Bin Laden werd overgenomen.

Liefdadigheid

Vince Cannistraro, voormalig hoofd contraterreur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, denkt dat de vliegtuigaanslagen van vorige week voornamelijk gefinancierd zijn met geld uit 'liefdadigheidsinstellingen'. Hij gelooft niet dat Bin Ladens vermogen, eens geschat op 300 miljoen dollar - daar in is gestoken.

De Koeweitse minister van Binnenlandse Zaken, Sheikh Mohammad Khaled al-Sabah, heeft inmiddels met klem beschuldigingen tegengesproken dat in zijn land liefdadigheidsfondsen voor terreurdoeleinden worden misbruikt.

"Er is geen bewijs voor", aldus al-Sabah, "elke Koeweiti is trots op het liefdadigheidswerk (van Koeweit) in elke hoek van de wereld." Zijn collega - en naamgenoot - van Buitenlandse Zaken, zei dat er altijd wel rotte appels zijn in de mand van particuliere organisaties. "Daarom moeten wij onze instellingen tegen misbruik beschermen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 21 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.