De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 21 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
Begroting 2002
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  President Bush: Kies partij

door Joost de Haas

   
 

NEW YORK - President George W. Bush roept de Amerikaanse strijdkrachten op zich gereed te maken voor de strijd tegen het terrorisme. Hij vraagt het Amerikaanse volk "kalm en resoluut te blijven" en stelt regeringen over de hele wereld voor de keuze: "Je bent met ons of je bent met de terroristen!"

In een historische rede voor het Congres, die hij vannacht hield, zei de president: "Dit is een oorlog tussen vrijheid en vrees. De vijand is een radicaal netwerk van terroristen en iedere regering die hen ondersteunt."

Hij identificeerde als de vijand Osama bin Laden en diens terreurorganisatie al-Qaeda, die niet alleen "overal in de wereld mensen heen zendt voor terrorisme", maar ook het Taliban-bewind in Afghanistan in het zadel houdt. Bush beloofde de strijd aan te binden met gebruik van alle hem ten dienste staande middelen, waaronder "elk noodzakelijk oorlogswapen".

Bush eiste dat de Taliban-regering van Afghanistan niet alleen Bin Laden, maar alle terroristen uitlevert.

Vice-president Dick Cheney was uit voorzorg tegen een mogelijke aanslag op het Congres gisteravond op een geheime locatie ondergebracht. Cheney verblijft sinds de terreuraanvallen van vorige week zoveel mogelijk op het presidentiële buitenverblijf Camp David om de lijn der opvolging intact te laten. Ook de fractieleider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, de Texaan Dick Armey, moest om veiligheidsredenen wegblijven.

Bijzondere gasten waren gouverneur Pataki van New York, de uiterst populaire burgemeester Rudolph Giuliani en de Britse premier, Tony Blair, diens vrouw Cherie, en Lisa Beamer, de weduwe van een passagier die liever stierf dan zijn vliegtuig door terroristen als vliegende bom te laten gebruiken. Bush bracht lof aan de slachtoffers van de vliegtuigterreur, aan de Amerikaanse politici en aan de regeringsleiders die zich bij de brede coalitie hebben aangesloten.Groot-Brittannië noemde hij Amerika's "trouwste vriend".

Bush wilde met zijn toespraak het Amerikaanse volk en de wereld duidelijk maken dat de door zijn regering uitgeroepen oorlog tegen terreur een langdurige en moeizame campagne zal worden.

De VS-regering heeft voor het eerst laten weten dat ook grondtroepen zullen worden ingezet. De massale oorlogsopbouw in de Perzische Golf-regio en de Arabische Zee bij Afghanistan gaat gepaard met het gereed maken van elite-eenheden van de zogeheten 'Special Forces' voor een 'aanhoudend' landoffensief.

Volgens staatssecretaris van Defensie Thomas White is het bevel gegeven tot het strijdklaar maken van troepen van de landstrijdkrachten en de luchtmacht. White zei dat dit pas de eerste fase is van omvangrijke militaire plannen die in de komende weken worden ontvouwd. "Er zal nog veel meer volgen", aldus White.

Uit Yokosuka, in Japan, is gisteren het Amerikaanse vliegdekschip USS Kittyhawk vertrokken , met als kennelijke bestemming de vloot in de Arabische wateren die deel moet nemen aan de vernietiging van het netwerk van Osama bin laden in Afghanistan. Al eerder hadden de kruiser Vincennes en de destroyer Curtis Wilbur de thuisbasis van de Zevende Vloot verlaten.

Het Witte Huis neemt volstrekt geen genoegen met de verklaringen van het fundamentalistische Taliban-regime in Afghanistan dat Bin Laden is aangeraden het land zo snel mogelijk te verlaten. Bush staat erop dat Bin Laden wordt overgedragen aan de "verantwoordelijke autoriteiten" en dat Afghanistan terreurkampen ontmantelt.

Tien jaar

Het Britse dagblad The Times meldt dat de VS en bondgenoot Groot-Brittannië de laatste hand leggen aan plannen voor een tien jaar durende, grootschalige strijd tegen terroristen. Daarbij zou geen sprake zijn van een D-day achtige invasie van Afghanistan, maar van doelgerichte militaire acties tegen terroristen en hun faciliteiten. Ook zou zware politieke en economische druk worden uitgeoefend op staten die terrorisme steunen.

Het Pentagon neemt onder leiding van minister Donald Rumsfeld de grootst mogelijke geheimhouding in acht over de oorlogsscenario's. "Het wordt een geheel andere oorlog dan we gewend zijn", zei Rumsfeld gisteren. "Voor deze strijd zal een nieuw vocabulaire ontwikkeld moeten worden."

Rumsfeld ontkende dat binnen de regering-Bush sprake is van fricties over de aanvalsplannen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zou zich onder leiding van minister Colin Powell hevig verzetten tegen het Pentagon-plan voor gelijktijdige luchtaanvallen op terreurbroeinesten in Afghanistan, Irak en Libanon.

De naam van de operatie Infinite Justice (Oneindige Gerechtigheid) ligt gevoelig in de islamitische wereld en wordt waarschijnlijk veranderd door de Amerikanen. Volgens de islam is oneindige gerechtigheid alleen voorbehouden aan Allah. De nationale veiligheidsadviseur in het Witte Huis, Condoleezza Rice, benadrukte gisteren dat een militaire reactie op de terreuraanvallen niet gericht zal zijn tegen de islam of Arabieren, maar uitsluitend tegen "extremisten".




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 21 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.