WAGENINGEN - Vers voedsel is niet automatisch beter dan voedingsmiddelen die bewerkt zijn. In veel gevallen zijn bewerkte producten zelfs beter dan verse etenswaren.
Dat zei de nieuwe Wageningse hoogleraar productontwerpen en kwaliteitskunde prof. dr. ir. T. van Boekel gisteren tijdens zijn inaugurele rede aan de Landbouwuniversiteit Wageningen (LUW).
Van Boekel keerde zich gistermiddag zelfs tegen onbewerkte biologische producten. "Veel consumenten lijken te denken dat biologische producten zoveel mogelijk onbewerkt zouden moeten zijn, maar als het gaat om gezonde en veilige biologische voedingsmiddelen lijken bewerkingen van groot belang. Ik pleit er sterk voor dat de verwerkingsfase wordt meegenomen bij analyses omtrent het nut van biologische landbouw in relatie tot onze voedselvoorziening, ook als het om milieueffecten gaat", aldus de hoogleraar.
"Er zijn niet zo heel veel producten die we zo van het land kunnen of willen eten. De meeste voedingsmiddelen zijn op de een of andere manier bewerkt. Zelfs kaas en brood lijken niet meer op de grondstoffen waaruit ze zijn gemaakt. Ze zijn bewerkt, door mensen ontworpen, en het zijn geen producten die je zo van de boom kunt plukken. Kaas en brood bestaan al eeuwenlang en zijn om die reden geaccepteerd en worden als natuurlijk beschouwd. In het algemeen durf ik te stellen dat het voedsel daardoor beter wordt, in de zin van veiligheid en voedingswaarde."
Volgens Van Boekel is het westerse voedsel de afgelopen honderd jaar veel beter en veiliger geworden. "De belangstelling voor voedsel en voeding is en blijft onverminderd groot, helaas is die belangstelling vaak negatief door voedselcrisis- en schandalen. Het gaat juist heel goed met de levensmiddelen. De voedingswaarde is uitstekend en de conserveringsmethoden zijn zodanig dat we overal en altijd voldoende voedsel van goede kwaliteit tot onze beschikking hebben", is zijn stellige mening.