De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 21 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
Begroting 2002
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Nimda-virus vreet
zich snel in pc

Van een onzer verslaggevers

   
 

LEIDEN - Het Nimda computervirus heeft zich gisteren in een hoog tempo verder verspreid over de internetwereld. In een dag tijd is het aantal geïnfecteerde computers ruwweg verdubbeld," aldus André Post, beveiligingsexpert van Symantec.

De Leidse alarmcentrale van deze fabrikant van anti-virus software kreeg gisteren een stroom van slachtoffers te verwerken. Niet alleen bedrijven maar vooral ook particulieren zijn de dupe geworden. Op basis van het aantal meldingen schatte Post het aantal besmette computers wereldwijd op meer dan 150.000. Behalve Amerika en Europa is met name Azië ernstig getroffen.

Diverse financiële instellingen waaronder de Jefferies Group op Wall Street moesten hun systemen afsluiten. In Amsterdam konden bij een aantal stadsdeelraden zoals De Baarsjes gisterochtend geen nieuwe paspoorten worden aangevraagd. De pc's die toegang geven tot onder meer de Gemeentelijke Basisadministratie, lagen enige tijd plat. André Post (Symantec): "Iedere sector is geraakt, maar vrijwel niemand geeft dat toe."

Deskundigen noemden Nimda gisteren het snelst verspreide wormvirus aller tijden. De worm zoekt op netwerken agressief naar computers, die nog niet zijn geïnfecteerd. Het virus genereert een enorme hoeveelheid e-mail verkeer, waardoor internet vertraagt.

André Post verwacht dat de verspreiding van deze lelijke boosdoener de komende dagen nog verder zal aanzwellen. Naar zijn indruk zal het gevaar na ongeveer een week afzwakken. "Het effect van dergelijke wormen ebt heel langzaam weg," zegt hij. Soortgelijke wormen als Hybris, Magister en Sircom blijven systemen aanvallen, ook al zijn ze inmiddels enkele maanden oud.

Nimda verspreidt zich via geïnfecteerde e-mails en webpagina's. Computernetwerken van bedrijven alsmede pc's thuis kunnen besmet raken, als ze niet zijn voorzien van recente anti-virus software. Pc's kunnen verstopt raken door een vloed van e-mail berichten. Ook worden ze kwetsbaarder voor hackers.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 21 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.