DEN HAAG - GroenLinks weigert vooraf steun te geven aan het kabinet als Nederland besluit mee te doen aan een militaire actie in verband met de bloedige terroristische aanslagen in de Verenigde Staten
De elfkoppige GroenLinks-fractie heeft evenals de SP grote twijfels en wil zelf vooraf tot een oordeel komen of een militaire actie het juiste middel is en wil daarbij niet afgaan op het oordeel van het kabinet.
"We willen niet nu onder alle omstandigheden dat vertrouwen uitspreken, waardoor jezelf niet meer de ruimte hebt om een oordeel te vormen", aldus fractievoorzitter Rosenmöller, die over zijn standpunt gisteren keihard werd aangepakt door PvdA, VVD, CDA en D66.
"Wij willen geen verantwoordelijkheid nemen voor te grootschalige acties en te veel burgerslachtoffers." Het standpunt van Rosenmöller en zijn fractiegenoten was ook een klap in het gezicht van premier Kok. De minister-president maakte gisteren de Kamer tijdens de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen duidelijk dat het kabinet in noodgevallen na het besluit dat wordt meegedaan aan een militaire actie achteraf verantwoording aflegt aan het parlement.
Fractievoorzitter Rosenmöller benadrukte luidruchtig dat het kabinet geen 'blanco cheque' krijgt voor deelname aan acties. Als een actie zou blijken bij te dragen aan een geweldsspiraal en veel burgerslachtoffers zou eisen, wil GroenLinks daarvoor geen verantwoordelijkheid dragen, aldus Rosenmöller. "Ik wil duidelijk maken dat het niet om vergelding mag gaan."
De andere fractievoorzitters, Melkert (PvdA), Dijkstal (VVD), De Hoop Scheffer (CDA) en De Graaf (D66), waren verbijsterd dat GroenLinks, die zich hiermee buiten de hoofdstroming van de Nederlandse politiek plaatst, niet voluit achter het kabinet ging staan.
PvdA-fractievoorzitter Melkert was vernietigend over het optreden van GroenLinkser Rosenmöller. "Als Nederland solidair wil zijn met de Verenigde Staten, dan kun je niet je handen vrijhouden", aldus Melkert, die Rosenmöller alle hoeken van de Kamer liet zien. "Je zegt nu 'ja' of 'nee' tegen een besluit. Het is een kwestie van kiezen, waarbij de nuances wegvallen."
VVD'er Dijkstal vindt het een kwestie van het willen dragen van verantwoordelijkheid. "Dat is de vraag waar wij nu volmondig 'ja' op zeggen", aldus Dijkstal.
De Hoop Scheffer (CDA) noemde de opstelling van zijn GroenLinks-collega "zeer te betreuren". Ook hij benadrukte dat dit niet het moment is om met mitsen en maren te komen. Volgens de CDA'er zorgt GroenLinks voor "volstrekte duisternis" en vroeg hij bovendien aan Rosenmöller wat dit betekende voor de Nederlandse militairen die mogelijk worden ingezet.