DEN HAAG - PvdA-fractieleider Melkert heeft gisteren in de Tweede Kamer, ondanks een afspraak die hij eerder met zijn coalitiegenoten VVD en D66 had gemaakt, met steun van het CDA gaten in de begroting van minister Zalm (Financiën) geschoten.
|
Ministers Zalm en Jorritsma en fractieleiders Dijkstal en Melkert schateren het uit. (Foto: ANP)
|
Samen met CDA-leider De Hoop Scheffer diende Melkert gisteren een 'vloot' aan voorstellen in die ofwel extra geld kosten, dan wel de inkomensverschillen tussen mensen met een hoog en een laag inkomen moeten verkleinen.
Zo wil de PvdA'er, die door de steun van de oppositie toch op een meerderheid kon rekenen, een grotere belastingkorting voor gezinnen met kinderen, die bovendien inkomensafhankelijk moet zijn.
Daarnaast pleitte de PvdA'er voor een extra belastingkorting voor 65-plussers met een klein pensioen en droeg het kabinet op hier de komende weken plannen voor uit te werken. Ook wil Melkert meer geld voor langdurig zorgverlof en het opleiden van artsen.
VVD en D66 steunden de voorstellen van Melkert gisteren niet. De partijen hadden vorige week met de PvdA afgesproken dat deze week geen voorstellen zouden worden ingediend om de begroting van het kabinet te wijzigen of om extra geld te vragen.
Volgens VVD-leider Dijkstal en diens D66-collega De Graaf is dit op dit moment niet aan de orde omdat na de aanslagen in de Verenigde Staten sprake is van een zeer onzekere situatie, waardoor later dit jaar zou kunnen blijken dat eventueel extra geld nodig is voor zaken als veiligheid of een extra impuls voor de economie en het consumentenvertrouwen.
Premier Kok was tijdens het debat somber gestemd over het terugdringen van het almaar groeiende aantal wao'ers en erkende ruiterlijk dat de twee paarse kabinetten er niet in geslaagd zijn het probleem aan te pakken.
Volgens de minister-president moet het probleem van de blijvende toename van het aantal wao'ers als een duidelijk 'minpunt' in de afgelopen kabinetsperiode worden gezien.
"Dit ernstige sociaal-economische vraagstuk is helaas niet van een goed antwoord voorzien. Voor mijzelf is dat een minpunt", aldus de premier.
Kok is evenmin optimistisch over de mogelijkheden om de komende maanden alsnog met oplossingen te komen om het naar 1 miljoen uitkeringsgerechtigden stijgende wao-probleem weer in een dalende lijn te brengen.
De premier wees op het feit dat de door het kabinet ingestelde commissie-Donner met een aantal voorstellen is gekomen, maar dat de Sociaal Economische Raad (SER) meer tijd dan verwacht nodig had om hier een advies over uit te brengen.