Bij ons werken
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T

Rode kaart domper Edgar Davids

TURIJN - Edgar Davids heeft een dramatische Europese rentree gemaakt. De middenvelder, voor vermeend dopinggebruik vier maanden geschorst, werd in het championsleagueduel tussen Juventus en de Schotse kampioen Celtic in het eigen Stade delle Alpi met rood naar de kleedkamer gestuurd. De overactieve middenvelder solliciteerde veelvuldig naar geel en werd door Helmut Krug twee keer op de bon geslingerd. Schrale troost voor Davids was dat zijn ploeg in een bizarre slotfase alsnog won (3-2).

De wedstrijd in Turijn kende een slaapverwekkend begin en werd in die fase voornamelijk gekenmerkt door foute passes en zoutloos middenveldspel. Het dappere Celtic, dat achterin de gevreesde spitsen David Trezeguet, Marcelo Salas en Alessandro del Piero één-op-één, bestreed, hield zich relatief eenvoudig staande. De Schotten kregen het eerste bedrijf zelfs de grootste mogelijkheid, maar keeper Gianluigi Buffon, verantwoordelijk voor het vertrek van Edwin van der Sar bij de Oude Dame, redde katachtig op een krachtige en lastig stuitende kopbal van Chris Sutton.

Op het moment dat iedereen zich leek te hebben verzoend met de 0-0 ruststand kreeg Marcelo Salas het op zijn heupen. Na Joos Valgaeren in een sprintduel zijn hielen te hebben laten zien, stuurde hij de weer tegengekomen Belg met een passeerbeweging het bos in. Uit Salas' voorzet vanaf de achterlijn schoot Trezeguet de bal van dichtbij dankbaar in (1-0).

Ook aan de tweede treffer ging schitterend voorbereidend werk vooraf. Nu etaleerde Alessandro del Piero zijn technische vaardigheden en weer was Trezeguet, die van ver raak kopte, het eindstation (2-0).

Zo saai als de eerste helft was, zo spannend was deel twee. Stilian Petrov bracht in de 67e minuut de Schotten, eerder al gevaarlijk via Didier Agathe, weer terug in de race (2-1). Voor Buffon was er nadat de bal uit een vrije trap van Petrov door Tacchinardi van richting was veranderd geen houden meer aan.

Celtic, met inmiddels Bobby Petta in de ploeg, zette aan en drong Juventus terug in de verdediging. Nadat Davids met een dubieuze tweede gele kaart van het veld was gestuurd, kwam Celtic verdiend, maar goedkoop op gelijke hoogte. Helmut Krug raakte het spoor volledig bijster en legde bal wel heel eenvoudig op de stip, nadat Sutton door Birindelli naar de grond zou zijn getrokken. Larsson nam het presentje dankbaar in ontvangst. Alsof het nog niet genoeg was, liet Krug zich nogmaals gelden. Nu in het andere strafschopgebied. Een duikeling van Nicola Amoruso werd met een penalty, het zogenaamde goedmakertje, rijkelijk beloond. Amoruso nam zelf plaats achter de bal en bezorgde Juve alsnog de zege (3-2).

Barcelona kende een vliegende start in de Champions League. De Spanjaarden wonnen de lastige uitwedstrijd tegen Fenerbahce met (0-3). Patrick Kluivert zette de Spanjaarden in de 25e minuut op het goede spoor door de openingstreffer voor zijn rekening te nemen. Patrik Andersson verdubbelde drie minuten later de score.

Nadat Saviola de ploeg van Rexach op 0-3 had geschoten, werd het duel 22 minuten stilgelegd, omdat de lichtinstallatie was uitgevallen. Na de hervatting werd niet meer gescoord.

Manchester United ontsnapte tegen Lille. David Beckham schoot de Engelse kampioen pas in blessuretijd langs Lille (1-0). De wedstrijd Deportivo La Coruña kende bijna net zo'n knotsgek verloop als Juventus-Celtic. De Spanjaarden leidden tot de 80e minuut met 1-0, maar zagen tot hun verbijstering Giannakopoulos en Oforiquaye de wedstrijd kantelen. In de extra tijd bezorgde Valeron de thuisploeg alsnog een punt (2-2).

Groep E: Juventus (Ita)-Celtic (Sch) 3-2 (1-0). 43. Trezeguet 1-0, 55. Trezeguet 2-0, 67. Petrov 2-1, 86. Larsson 2-2 (strafschop), 90. Amoruso 3-2 (strafschop). Rode kaart: Davids (Juventus). Scheidsrechter Krug (Dui).

Rosenborg (Noo)-Porto (Por) 1-2 (0-1). 10. Pena 0-1, 60. Deco 0-2, 90. Rushfeldt 1-2. Scheidsrechter Barber (Eng).

Groep F: Fenerbahce (Tur)-Barcelona (Spa) 0-3 (0-2). 25. Kluivert 0-1, 28. Andersson 0-2, 66. Saviola 0-3. Scheidsrechter Frisk (Zwe).

Olympique Lyon (Fra)-Bayer Leverkusen (Dui) 0-1 (0-0). 75. Kirsten 0-1. Rode kaart: Juninho (Lyon). Scheidsrechter Cesari (Ita).

Groep G: Deportivo La Coruña (Spa)-Olympiakos Piraeus (Gri) 2-2 (1-0). 22. Fran 1-0, 80. Giannakopoulos 1-1, 83. Oforiquaye 1-2, 90. Valeron 2-2. Scheidsrechter Wegereef (Ned).

Manchester United (Eng)-Lille (Fra) 1-0 (0-0). 90. Beckham 1-0. Toeschouwers: Scheidsrechter Temmink (Ned).