De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 19 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
Begroting 2002
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Gerets bespeurt meer strijdlust
   
 

ARNHEM - Zo had Karel Aalbers het gewild. Champions League in 'zijn' Gelredome. Gisteren, iets later dan gedroomd, was het glorieuze moment daar. Alleen klopte er iets niet in de kleurplaat. Van Vitesse geen spoor. Tijdelijk gastheer vanavond is PSV, dat door de UEFA is verbannen naar Arnhem.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x381, 31kb)
Gerets wijst de weg.
Een uit- en thuiswedstrijd in één. Vreemd, vindt Erik Gerets. Jammer ook, want PSV moet een hoge drempel over. En de sterren staan al niet zo gunstig, zo bleek na de avondtraining. Maar ondanks die hinderlijke Wet van Murphy toonde Gerets zijn ware gezicht. Met de enorme bevlogenheid die hem als mens en sportman kenmerkt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (300x393, 21kb)

"We hebben de drie punten hard nodig en die zullen gehaald worden met ongelooflijk veel strijd." Die staat. Zelden liet een trainer zulke krasse taal horen terwijl daar op dit moment weinig aanleiding voor is. Gerets was echter zo stellig dat zijn optimisme om uitleg vroeg. "Ik heb een paar nachten slecht geslapen, maar aan dinsdag hield ik een goed gevoel over. De spelers tilden elkaar onder deze moeilijke omstandigheden over het dode punt en mijn middenvelders in de as pakten hun verantwoordelijkheid op. Ja, ik heb een kentering gezien."

Gerets weet zeker dat iedereen na de wedstrijd met een opgeheven hoofd van het veld zal stappen. PSV heeft behoefte aan vertrouwen en de trainer moet de stoet aanvoeren, zei hij al na de ontluisterende nederlaag in Breda. Hij kweet zich gisteren prima van die taak, want in feite is de stapel tegenslagen alleen maar groter geworden. Kevin Hofland ging niet eens mee naar Arnhem, na een mislukte test in de vroege ochtend. Yuri Nikiforov (hersenschudding) ontbreekt eveneens tegen Galatasaray.

Het hart van de defensie staat even stil. Gerets valt noodgedwongen terug op Ernest Faber en Eric Addo; beiden missen nog wedstrijdritme op het hoogste niveau. "Is nog niet eerder gebeurd onder mijn leiding", zei Gerets. "Heb ik andere opties? Ik kan er zelf wel gaan staan. Ik heb ervaring, maar mij lopen ze zeker voorbij." Faber houdt het waarschijnlijk geen negentig minuten vol, ging Gerets verder. "Maar hij wil graag."

Onder het motto 'er kan nog meer bij' moest de coach kort voor de training Dennis Rommedahl weer naar het hotel sturen. De Deen werd geplaagd door buikgriep en gaf bijna over in de kleedkamer. Herstelt Rommedahl snel, dan speelt hij rechts op het middenveld. Gaat het niet, dan wisselt Adil Ramzi van vleugel, wordt Wilfred Bouma linkermiddenvelder en Jan Heintze linksback.

Is er dan niets gebeurd waardoor PSV weer kleur op de wangen kreeg? Ja toch, Ronald Waterreus doorstond een laatste test. Althans, hij verbeet de pijn, laten we het zo maar noemen. Morgen zet dokter Cees-Rein van den Hoogenband het mes in zijn opgezwollen en zeer gehavende ellebogen. Die operatie is onvermijdelijk en neemt de doelman twee maanden van zijn loopbaan af. Maar deze ene wedstrijd is van groot belang, zeker nu de verdediging zo'n ingrijpende metamorfose heeft ondergaan. "Als Ronald vannacht niet uit zijn bed valt en op zijn elleboog terechtkomt, speelt-ie gewoon. Daar ben ik dolblij mee. Hij kan voor PSV in deze wedstrijd van nut zijn. Je moet wel afsluiten met een driepunter, heb ik hem gezegd. Die eerste snee in zijn elleboog wil ik dan zelf nog wel zetten."

Na het duel met NAC haalde aanvoerder Mark van Bommel nog eens aan dat PSV in de breedte zwakker is geworden. Gerets: "Ik ben het met hem eens. Maar ons is het allerslechtste overkomen wat er bestaat. Uitgerekend op hetzelfde tijdstip zit een aantal spelers in de lappenmand en gaat het ons sportief niet voor de wind. In een goed draaiend elftal spelen de jongeren meestal wat makkelijker mee. Nu moeten ze de kastanjes uit het vuur halen. Dat mag niet; dat is een taak voor de ouderen."

"Achteraf zeg ik: shit, wat had ik graag een kern van dertig spelers tot mijn beschikking gehad. Maar wat als er niemand geblesseerd is? Dan zouden jongens als Van der Doelen en Van der Weerden opnieuw de zeventiende en achttiende man in mijn selectie zijn. Zelfs de meest positieve voetballer die ik ken, Van der Doelen, krijgt dan een mentale tik waardoor hij niet langer een meerwaarde kan zijn. Een overschot leidt altijd tot ontevreden mensen. Deze situatie kan gewoon niemand voorzien. Mijn twee centrale verdedigers zijn in twee jaar nauwelijks geblesseerd geweest. Nu mis ik ze allebei."

Bij Gerets stond strijd altijd met hoofdletters in zijn ziel gebeiteld. Hij heeft er een goede neus voor. Twee dagen waren genoeg om te ruiken dat er 'iets' is veranderd met zijn selectie. "Ik ben ontzettend benieuwd", gromde de Leeuw van Vlaanderen. "Het klinkt misschien gek, maar ik wanhoop niet. Integendeel. PSV is gehandicapt, maar hongerig."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 19 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.