De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 19 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
Begroting 2002
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Feyenoord laat zich droomuitslag door de neus boren
   
 

MOSKOU - Feyenoord had historie kunnen schrijven in Rusland door als eerste Nederlandse club met een driepunter huiswaarts te keren. De Rotterdammers deden zich tegen Spartak Moskou tekort door een sensationele 2-0 voorsprong te verspelen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
Paul Bosvelt en Brett Emerton. (Foto: REUTERS)
Nog nachten zal Feyenoord wakker liggen van het op simpele wijze verspelen van de punten. Er leek zich een sensatie af te spelen, toen eerst Paul Bosvelt en later Jon Dahl Tomasson voor de onverwachte 0-2 zorgde. Maar de Moskovieten lieten op een gegeven moment geen spaan meer heel van Feyenoord. Een Feyenoord dat achteraf van geluk mocht spreken dat dit duel in 2-2 eindigde.

De prestatie op het bal der kampioenen kreeg overigens al snel gestalte. Onbevreesd en met stalen zenuwen pakte Feyenoord de draad op tegen de massa's vol zelfvertrouwen spelende Moskovieten. Logischerwijs had Bert van Marwijk wat zekerheid in zijn elftal gebouwd. Met een sober en geroutineerd spelende Jean Paul van Gastel had dit Feyenoord opeens het sterkste middenveld van Nederland. Want met Paul Bosvelt, Patrick Paauwe en 'JP' kun je voor de dag komen. Aan dit elftal hoef je als coach dan ook niet meer te sleutelen. Van Gastel zorgde voor het extra slot op de deur. En dat kwam tegen de ploeg van kettingrokende Oleg Romantsev uitstekend van pas.

De pakweg 100 meegereisde Feyenoord-fans konden hun ogen nauwelijks geloven, toen Bosvelt uiterst geraffineerd uithaalde en doelman Kabanov tot een figurant degradeerde. Als een club ooit een kans had gehad om als enige Nederlandse ploeg een keer zegevierend uit Rusland te vertrekken, dan was het Feyenoord. Vijf minuten na de openingstreffer leek een soepele counter opnieuw op een succes uit te draaien. Meters voorsprong had Bonaventure Kalou en had de bal ook nog af kunnen geven aan Tomasson. Helaas ging de Afrikaan voor eigen succes, met als gevolg dat Kabanov zijn ploeg van een rampzalige achterstand af kon houden.

Feyenoord zou daarmee op rozen hebben gezeten. Nu werd het duimen draaien en gewoon de tijd zien vol te maken. Spartak kwam door deze klap nog nauwelijks tot het dominante spel dat zo kenmerkend is voor deze ploeg. De Braziliaan Robson en Beschastnykh, de spits die eerder voor Werder Bremen uitkwam, kregen mogelijkheden. Geluk was op deze avond aan Feyenoords zijde. Het dwong ontzag af door zeer professioneel en als een hecht collectief fel te verdedigen zonder dat het over de schreef hoefde te gaan.

Spartak moest komen en trok in de tweede helft alle registers open. Het regende corners en Edwin Zoetebier moest aantonen dat hij een uitstekende opvolger is van Jurek Dudek. De Volendammer maakte tussen de achtste en negende minuut twee wereldreddingen op schoten van Beschastnykh. Alle hens moesten aan dek om de stormloop te keren. Feyenoord kon niet anders dan een muur op te bouwen voor het doel van Zoetebier, die zijn keel schor schreeuwde in het redelijk bezette Luzhniki-stadion waar kaartjes voor dit Champions-Leagueduel tussen de 50 en 100 dollar kostten.

Muisstil werd het echter toen Tomasson de turbo erop zette. Eerst stuitte de Deen nog op Kabanov, maar louter op karakter en pure werklust maakte de blonde viking tot vreugde van alles wat Feyenoord was het karwei af: 0-2.

Een sensationele avond leek zich af te tekenen. Tot Robson, drie minuten na de treffer van Tomasson, die eindelijk voor de grillig spelende Moskovieten wist te scoren. Toen kort daarna Beschasnykh de 2-2 tegen het net joeg, kwamen de Rotterdammers ineens van de hemel in de hel terecht. Feyenoord wist zich op geen raad met de situatie. Opgezweept door de fanatieke aanhang kreeg Spartak opeens de geest en moest Zoetebier al zijn talenten aanspreken om Feyenoord op de been te houden.

De mannen van Bert van Marwijk waren in doodsangst en mochten uiteindelijk van geluk spreken dat dit spektakel alsnog met een punt afgesloten kon worden. Het was treurig om te zien dat Feyenoord zich na de 0-2 zich zo liet ringeloren. Duels werden niet meer gewonnen, laat staan dat de bal in de ploeg werd gehouden.

Achteraf was het zelfs een wonder dat deze eerste Champions League-wedstrijd in poule H in een gelijke stand eindigde. Maar het eerste punt hadden de Rotterdammers tenminste op zak en dat was mooi meegenomen, omdat het weinig ploegen zal lukken om dit Spartak thuis een hak te zetten. Zo kreeg Feyenoord toch nog een beetje liefs uit Moskou.

Spartak Moskou (Rus) - Feyenoord (Ned) 2-2 (0-1). 13. Bosvelt 0-1, 58. Tomasson 0-2, 63. Robson 1-2, 69. Beschastnykh 2-2. Scheidsrechter: Lopez Nieto (Spa). Toeschouwers: 25.000. Gele kaart: Tomasson, Rzasa (Feyenoord).

Spartak Moskou: Kabanov; Koftun, Tchouisse (33. Ananka), Mitreski en Parfenov; Baranov, Bulatov, Titov en Tsikmeistroek; Robson en Beschastnykh.

Feyenoord: Zoetebier; Emerton, Van Gobbel, De Haan en Rzasa; Bosvelt, Van Gastel (67. De Visser), Tomasson en Paauwe; Van Hooijdonk en Kalou (72. Collen).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 19 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.