De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 19 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
Begroting 2002
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Nuon toont interesse in stroomcentrale Reliant

Van een onzer redacteuren

   
 

AMSTERDAM - Energiebedrijf Nuon zegt geïnteresseerd te zijn in de elektriciteitscentrale van Reliant. "Het zou strategisch interessant kunnen zijn", aldus een woordvoerster van Nuon. Reliant maakte maandagavond bekend de verkoop van de centrale - het oude Una - te overwegen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
Una werd twee jaar geleden voor 4,5 miljard verkocht.
Volgens een energiehandelaar is Nuon een logische koper. Het concern heeft de laatste tijd veel geïnvesteerd in productiecapaciteit en zou ook de middelen hebben om een dergelijk grote overname te kunnen financieren. "Er van uitgaande dat Reliant er ongeveer hetzelfde bedrag voor wil hebben als het er zelf destijds voor heeft betaald, zouden we het inderdaad wel kunnen betalen", stelt Nuon.

In 1999 kwam Una voor Hfl.4,5 miljard in handen van het Amerikaanse energiebedrijf Reliant. Una is met 20% van de totale productiecapaciteit in Nederland één van de grootste stroomproducenten.

Reliant wil niet zeggen hoeveel het voor het productiebedrijf wil hebben. "De verkoop is nog een optie. We zijn strategische alternatieven aan het onderzoeken omdat we onlangs zijn benaderd door een aantal partijen die belangstelling hebben getoond", aldus een woordvoerster van Reliant.

Una moest voor de Amerikanen een springplank worden naar de Europese energiemarkt. Het concern heeft zich de afgelopen twee jaar echter vooral gespecialiseerd in de handel in stroom. Nuon kwam gisteren met halfjaarcijfers. Het bedrijf boekte in het eerste halfjaar een bedrijfsresultaat van 193 miljoen, dat is 14% meer dan dezelfde periode een jaar eerder.

De omzet steeg met 49% naar 2,6 miljard. Een groot deel van de groei werd veroorzaakt doordat Nuon naar eigen zeggen een flink aantal nieuwe energiecontracten in de vrije markt afsloot.

Ook recente acquisities van onder meer koolstofproducent Norit en installatiebedrijf Feenstra droegen hun steentje bij aan de groei. Bovendien vergrootte Nuon het belang in North Coast Energy tot 87%.

In maart deed Nuon een grote overname op de Amerikaanse watermarkt met de aankoop van Utilities Inc. in Chicago. Dat kostte Nuon bijna Hfl.1 miljard. Ook rapporteerde het bedrijf dat het vanaf maart 2001 samen met Achmea financiële producten en diensten in verband met wonen op de markt bracht.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 19 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.