De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 19 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
Begroting 2002
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  New York 'back in business'
   
 

NEW YORK - Het financiële hart van New York klopt sinds afgelopen maandag weer. Het zakencentrum blijft voorlopig echter zwaar beschadigd. Ruim honderd bedrijfspanden, waaronder tientallen wolkenkrabbers, zijn ontzet, zwaar beschadigd of staan op instorten. Hoe pakken de financiële reuzen die dakloos zijn geraakt, de draad weer op? De hoofdkantoren van investeringsbank Lehman Brothers en accountantsorganisatie Deloitte & Touche, alle twee directe buren van het World Trade Center (WTC), staan letterlijk op instorten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Het hoofdkantoor van Deloitte & Touche New York staat op instorten. (Foto: © 2001 Ren\xda Clement)
De financiële reuzen, die hun kantoorruimte zijn kwijtgeraakt in de directe nabijheid van het verwoeste WTC, zijn bijzonder creatief in het creëren van nieuwe werkplekken voor hun dakloze werknemers. Overal in New York ontstaan nu mini-WTC's waar de werkzaamheden worden hervat. Klanten, afnemers, de gemeente en hotelketens springen bij om continuïteit van de ondernemingen zoveel mogelijk te garanderen.

De ruim 150 jaar oude zakenbank Lehman Brothers had ruim 5000 mensen werken in het World Financial Center (WFC), directe buurman van het verwoeste WTC. De Lehman-wolkenkrabber is zwaar beschadigd en de voorzichtige schatting is dat de kantoorreus zes tot twaalf maanden niet kan worden gebruikt. Eén Lehman-werknemer wordt vermist.

De Nederlandse Caroline van Scheltinga is directeur bij Lehman Brothers. Ze werkte op de zeventiende verdieping van het WFC. Hoewel 5000 bankmedewerkers van het ene op het andere moment letterlijk op straat stonden, is Lehman Brothers, amper een week na de aanslag, vrijwel helemaal weer 'back in business'.

Ruim 600 werknemers namen vorige week dinsdag de veerboot over de Hudson Rivier naar New Jersey, waar Lehman Brothers een uitwijkcentrum heeft. Alle relevante gegevens inzake (lopende) transacties en klanten waren direct paraat omdat 24 uur per dag back-ups werden gemaakt.

"We hebben veel respect bij de industrie afgedwongen omdat de volgende dag de lopende transacties direct konden worden voortgezet en afgemaakt", zo vertelt Caroline van Scheltinga. "Niet omdat er niets aan de hand was. Maar wel omdat we als lid van de financiële gemeenschap de plicht hebben liquiditeit aan de markt te geven. Aan de vooravond van de millenniumwisseling is er door financiële bedrijven veel geïnvesteerd voor het geval het mis zou gaan. Die investeringen komen nu goed van pas." In dit tijdelijke kantoor zijn 2000 mensen direct weer aan de slag gegaan.

Voor ruim 2000 andere collega's wordt een tijdelijk WFC ingericht in het Sheraton Hotel aan Seventh Avenue in Manhattan. Concreet betekent dat begin deze week uit 650 kamers de bedden werden gehaald en de hoteltoren is omgetoverd tot een mini-WFC met twee à drie werknemers per kamer. Van Scheltinga glimlachend: "Voor een investeringsbank maakt dat niets uit. Wij zijn gewend vanuit hotelkamers te werken."

Honderden andere collega's worden verspreid over Lehman-kantoren over heel Amerika en in Londen. Vrijwillig? "Ja, vrijwillig. En er zijn meer vrijwilligers dan beschikbare plaatsen. De meeste mensen zijn jong en willen aan het werk. Het maakt ze niet uit waar!", aldus de directeur. Daarnaast is er nog een groep Lehman-werknemers die vanuit hun eigen huis gaat werken.

Van Scheltinga: "We hebben onze plannen zo gemaakt dat we er van uitgaan dat we niet meer in ons kantoor terug kunnen. Je moet ook niet onderschatten wat de mensen daar allemaal hebben meegemaakt."

Van accountant-reus Deloitte & Touche is het ook zeer de vraag of de zwaar beschadigde kantoortoren WFC2, eveneens buurman van het WTC, nog kan worden hersteld. De foto's die Nederlandse Deloitters tonen van wat eens hun hoofdkantoor was, doen het ergste vrezen.

Vooralsnog zit 80 tot 85% van de 3500 werknemers, die in het WFC2 hun kantoor hadden, nu thuis, zo schat de Nederlander Cees Jorissen, partner bij Deloitte & Touche. Jorissen is net als zijn elf Nederlandse collega's tijdelijk ondergebracht in de drie andere kantoren van de accountantsorganisatie in New York.

Op één na, die nu wordt vermist, wisten alle in het WFC-gebouw aanwezige Deloitters zich het vege lijf te redden. De veiligheid van het 'human capital' was zorg nummer één, benadrukt Jorissen, maar nu ziet de onderneming zich voor een gigantisch probleem geplaatst: 3500 mannen en vrouwen zijn van de ene op de andere dag hun werkplek kwijt.

"Onze grootste zorg op dit moment is hoe we weer zo snel mogelijk voor iedereen een geschikte werkplek vinden, zodat we de bedrijfsvoering weer kunnen oppakken", aldus Jorissen. "Alle werknemers moeten worden teruggebracht op het netwerk. Er zijn nieuwe computers aangeschaft die opnieuw moeten worden geprogrammeerd. We moeten en zullen hele creatieve oplossingen vinden om aan geschikte kantoorruimte te komen. Cliënten bieden ons spontaan hulp aan. Het laatste wat ik hier over heb gehoord is dat er waarschijnlijk een overeenkomst komt met een theater waar voor mensen een werkplek ingericht gaat worden. Zo zoeken we naar oplossingen."

Zijn er computerbestanden verloren gegaan of bestaat van alles een back-up? Jorissen: "Van het emailprogramma outlook-express en onze eigen kantoorsystemen weet ik zeker dat er back-ups zijn. Van de bestanden waar onze klantengegevens in liggen opgeslagen, weet ik dat niet zeker. In Pennsylvania is echter een groot computercentrum; we verwachten dat daar alles terug te vinden is."

Afgezien van de materiële schade aan het gebouw en goederen, is ook de indirecte schade enorm voor Deloitte & Touche. Duizenden consultants van het bedrijf zullen namelijk in het gunstigste geval enkele weken niet aan de slag kunnen.

Voor de korte en middellange termijn zoekt Deloitte & Touche naar tijdelijke oplossingen. Waar de accountant op de langere termijn wordt gehuisvest, is nog volstrekt onduidelijk.

Onder sommige medewerkers van het concern bestaat er na de gebeurtenissen van vorige week angst om te ver boven de begane grond te gaan werken. Jorissen: "Gisteren zei één van de collega's: 'Als ik hoger dan de zoveelste verdieping moet werken, wordt dat niet mijn job.'"




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 19 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.