De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 19 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
Begroting 2002
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  KLM levert weer flink in
   
 

AMSTERDAM, woensdag Op de Amsterdamse effectenbeurs verkeerden beleggers gisteren lang in onzekerheid. Grote vraag was of de echt grote koersdreun, die maandagavond in de VS uitbleef - Op de Amsterdamse effectenbeurs verkeerden beleggers gisteren lang in onzekerheid. Grote vraag was of de echt grote koersdreun, die maandagavond in de VS uitbleef, dinsdag alsnog zou worden uitgedeeld. Pas toen na half vier Nederlandse tijd bleek dat Wall Street niet onderuit ging, ontstond op het Damrak weer wat kooplust.

Daardoor wist de AEX-index een tussentijds verlies van 8,77 punten om te buigen in een winst van 1,14 punten en sloot de belangrijkste Amsterdamse beursbarometer uiteindelijk 0,3% hoger op 441,20. Kleine broer de Midkap kalfde 5,28 punten (1,4%) af, tot 384,50. Tussentijds noteerde deze index nog een min van 9,9 punten.

Het was gisteren de dag van de Miljoenennota, maar beleggend Nederland liet zich daaraan nauwelijks iets gelegen liggen. "Tien, vijftien jaar geleden ging dat wel anders", herinnert zich een handelaar. "Maar toen lekte er ook nooit iets uit van wat in de nota staat." Bovendien hebben beleggers na de terreuraanslagen in de VS wel andere richtinggevende indicatoren, aldus de beursman.

Zo zorgde dreigende taal van de Taliban - de machthebbers in Afghanistan die onderdak bieden aan Osama bin Laden - ervoor dat de beurs in Amsterdam lager opende. "Ik wil mijn volk laten weten dat onze jihad (heilige oorlog, red.) tegen de Amerikanen formeel wordt hervat", zei de plaatsvervangend voorzitter van de Taliban-ministerraad in een toespraak waar de BBC vervolgens over berichtte.

De soep werd uiteindelijk niet zo heet gegeten als ze werd opgediend. De Palestijnse president Jasser Arafat liet weten zich aan te zullen sluiten bij de internationale coalitie tegen terrorisme en de Iraakse vice-premier Tarek Aziz betuigde in een telegram zijn medeleven aan de nabestaanden van de slachtoffers in de VS. Beide duiden erop dat een doemscenario, waarbij een Amerikaanse vergelding uitloopt op een totale oorlog, kan uitblijven.

Van de 25 AEX-fondsen eindigden uiteindelijk dertien hoger en twaalf lager. Grootste procentuele stijgers waren ict-dienstverlener Getronics (+8,1% op 2,54) en belbedrijven KPN (+6,1% op 2,95) en Versatel (+6,0% op 0,53). Handelshuis Hagemeyer (-13,2% op 14,05), toeleverancier aan de chipindustrie ASML (-5,5% op 13,31) en chemieconcern DSM (-5,5% op 33,15) daalden het sterkst.

Getronics kondigde gisteren een wereldwijde samenwerking aan met de Amerikaanse softwarefabrikant Microsoft, waar het al een alliantie mee heeft. De automatiseerder verwacht dat de nieuwe krachtenbundeling extra omzet oplevert, maar noemde geen concrete bedragen.

Post- en pakjesbezorger TPG mocht 3,2% bijschrijven op 19,20. Het bedrijf maakte bekend "een beperkt korte-termijn-effect" te verwachten van de terreuraanslagen in de VS. TPG's Amerikaanse activiteiten bestaan vooral uit wegvervoer en worden "niet materieel" beïnvloed door de sluiting van Amerikaanse luchthavens, aldus de brievenbesteller, die zich over de effecten op de lange termijn nog niet uitliet.

ABN Amro kreeg er 4,3% bij op 17,11, ondanks het feit dat kredietbeoordelaar Standard & Poor's liet weten dat de rating voor ABN-dochter ABN Amro Lease Holding waarschijnlijk neerwaarts zal worden aangepast, hetgeen lenen voor dit specifieke bedrijfsonderdeel duurder maakt.

Van de 25 Midkap-fondsen eindigden zestien lager en negen hoger. Grootste procentuele dalers hier waren luchtvaartmaatschappij KLM (-14,1% op 8,50), toeleverancier aan de chipindustrie ASM International (-4,6% op 15,75) en staal- en aluminiumconcern Corus (-3,7% op 0,78). Supermarktconcern Laurus (+7,4% op 3,32) en ict-dienstverlener Landis (+5,1% op 2,49) stegen onder de Midkappers het sterkst.

KLM maakte gisteren bekend wat al een beetje in de lucht hing. De aanslagen in de VS gaven de vliegmaatschappij het laatste zetje dat nodig was om dit jaar rode cijfers te schrijven. Hoe rood? Dat kon de club van Leo van Wijk gisteren nog niet zeggen. Overleg met de Nederlandse staat en Europese autoriteiten moet financiële armslag opleveren om de ergste nood te lenigen, werd maandagavond al bekend.

Nadat een rechtbank - eveneens maandag al - oordeelde dat de bezwaren van de centrale ondernemingsraad van Laurus tegen de verkoop van 95 winkels aan branchegenoot Sperwer niet terecht zijn, legde een tweede rechtbank het supermarktconcern gisteren een dwangsom op van Hfl.500.000 per dag. "Eens gegeven, blijft gegeven", aldus de rechter, die Laurus 24 uur de tijd gaf om de verkoopovereenkomst alsnog te ondertekenen. Elke dag die Laurus in gebreke blijft, kost de supermarktketen misschien nog wel meer dan een middelgrote Konmar zo'n dag aan omzet boekt.

Op de lokale markt mocht handelshuis AOT 2,2% bijschrijven op 2,35, nadat AOT zelf 350.000 aandelen inkocht. Bij de publicatie van de halfjaarcijfers kondigde het bedrijf de inkoop van eigen aandelen al aan. Eerder kocht AOT ook al stukken, waardoor het totaal aantal ingekochte aandelen nu 683.000 beloopt.

Bouwer Ballast Nedam kreeg er 2,4% bij op 19,45. Israëlische tanks en bulldozers richtten gisteren op een bouwplaats van het bedrijf vernielingen aan. De medewerkers van het bouwconcern werkten er echter al niet meer. Om veiligheidsredenen werd het project, bij een Palestijnse haven, een jaar geleden stilgelegd.

René Lukassen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 19 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.