De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 19 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
Begroting 2002
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Renteverlagingen ECB en Fed krijgen navolging

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - De Engelse en Japanse centrale banken hebben gisteren de rente verlaagd. Zij volgden daarmee het voorbeeld van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank. Doel van het renteoffensief is de aangeslagen wereldeconomie op de been te houden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
De Japanse rentestap moet ook de binnenlande economische problemen helpen oplossen. (Foto: AP)
De Bank of England deed er een kwart procent af waarmee de Engelse rente op 4,75% komt, een niveau dat sinds 1964 niet meer is vertoond. De Bank of Japan is een ander verhaal. De rente in Japan was al zo laag dat een verlaging niet veel meer zou helpen. De rente van 0,25% werd niettemin verlaagd tot 0,10%, procentueel een grote stap maar inhoudelijk weinig zeggend.

Veel belangrijker was echter dat de Bank of Japan aankondigde de kredietteugels flink te vieren. Werden in het verleden tijdelijke verruimingen van de liquide middelen ten behoeve van banken begrensd op $51 miljard, die grens is nu opgetrokken tot tegen de $70 miljard. Dat betekent dat de veelgeplaagde Japanse handelsbanken, die tot over hun oren in de 'slechte leningen' zitten, veel meer armslag hebben gekregen.

De beurs van Tokio veerde onmiddellijk op tot bij de psychologisch belangrijke 10.000 grens maar zakte later toch weer in toen er bommeldingen in Tokio kwamen en er berichten circuleerden dat de Taliban een 'heilige oorlog' tegen de VS hadden afgekondigd.

Volgens de Japanse centrale bank is de rentemove ook bedoeld om de ongewenste stijging van de yen een halt toe te roepen, een stijging die de export remt en die daarom slecht is voor het aarzelende herstel in het land van de rijzende zon.

De renteverlagingen door Engeland en Japan betekenen ook dat alle landen van de Groep van Zeven rijkste industrielanden nu hun steentje hebben bijgedragen om een dreigende recessie te voorkomen na de terreuraanslagen in de VS. Maandag verlaagden de Amerikaanse en Europese centrale banken in een gecoördineerde actie de rente beiden met 0,5%.

De Engelse renteverlaging bleek echter te weinig om de beurs te imponeren. De Londense City had op een half procent gerekend en de beurs kalfde dan ook licht af en het Britse pond verloor terrein tegenover de dollar.

De Bank of England sluit verdere renteverlagingen dan ook niet uit als het bestuur op 3 en 4 oktober voor de eerste maal weer regulier bijeenkomt.

Tegen verdere renteverlagingen pleit dat de inflatie in Engeland nu ook begint op te lopen, terwijl dit land lang een van de laagste inflatiecijfers van Europa had, veel lager dan de meeste landen van de eurogroep.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 19 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.