De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 19 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
Begroting 2002
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Amerika klaar voor
onzichtbare oorlog

door Joost de Haas

   
 

NEW YORK - De militaire plannenmakers in het Pentagon opereren in volstrekte geheimzinnigheid bij de voorbereidingen van Amerika's reactie op de terreuraanvallen van vorige week. In tegenstelling tot de Golfoorlog tegen Irak in 1991 zal de strijd tegen het terrorisme zich vooralsnog grotendeels aan het oog van de wereld onttrekken.

De Taliban in Afghanistan hebben na een bezoek van een Pakistaanse delegatie nog geen besluit genomen om hoofdverdachte Osama bin Laden uit te leveren. De Sjoera, de raad van duizend hoge hoge geestelijken, zal pas vandaag bijeenkomen om het lot van Bin Laden te bespreken. Volgens de Taliban-heersers zou daarbij ook gesproken worden over het oproepen tot een jihad tegen de VS in het geval het tot een Amerikaanse aanval komt. De Taliban zou volgens een anonieme bron bereid zijn tot uitlevering van Bin Laden aan een neutraal moslimland, waar hij een eerlijk proces moet krijgen.

De geheimzinnigheid van het Amerikaanse ministerie van Defensie over de militaire voorbereidingen uit zich onder meer door geen troepen- en vlootbewegingen bekend te maken. De pers is niet langer welkom aan boord van oorlogsschepen. Slechts een paar ingewijden zijn op de hoogte van de specifieke aanvalsplannen die elk moment ten uitvoer kunnen worden gelegd.

In de regering van president George Bush zou echter nog verschil van mening bestaan over de te kiezen doelwitten. Volgens regeringsbronnen is men op het ministerie van Buitenlandse Zaken gekant tegen simultane luchtaanvallen op verschillende staten waar terroristen zich schuilhouden.

Zo zou het Pentagon tegelijkertijd een reeks doelen willen bombarderen verspreid over verschillende landen, waaronder Afghanistan, Irak en Libanon. De diplomaten van Buitenlandse Zaken vrezen dat een dergelijke grootschalige operatie de vorming en instandhouding van een internationale coalitie tegen terreur in gevaar brengt.

Gisteravond voerde president Bush tijdens een werkdiner overleg met de Franse president Jacques Chirac. De Britse premier Tony Blair wordt morgen in Washington verwacht. Groot-Brittannië, dat zwaar is getroffen door de dood van vermoedelijk 300 Britten bij de aanslag op het WTC, levert de VS als trouwe bondgenoot mogelijk troepen.

Ook worden delegaties uit Rusland, de Europese Unie, Duitsland, China en Saoedi-Arabië verwacht. De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, noemde de internationale steun voor militair optreden 'overweldigend'.

Voorbereiding

Terwijl de zwarte rookpluimen nog steeds opstijgen uit de macabere resten van het World Trade Center in New York, zijn ondanks de geheimhoudingsmaatregelen de eerste tekenen zichtbaar van een massale oorlogsvoorbereiding. Zo vertrekt vandaag naar verluidt uit Norfolk, Virginia, het vliegdekschip USS Theodore Roosevelt om zich te voegen bij de Amerikaanse strijdkrachten in de nabijheid van de Golfregio en de Arabische Zee. Vanuit Kosovo zouden 900 mariniers onderweg zijn en vanaf Japanse bases zijn drie schepen van de Amerikaanse Zevende Vloot vertrokken.

Op de grootste legerbasis in de VS, Fort Bragg in North Carolina, heeft de 82e Airborne Division opdracht gekregen zich gereed te houden voor verscheping. Hetzelfde bevel is volgens militaire experts uitgegaan naar de Special Forces van de Tenth Mountain Division, gelegerd in Fort Drum, New York. Deze elite-eenheden van de Special Forces zouden ingezet worden bij commando-acties in de bergen van Afghanistan waar terreurleider Osama bin Laden zich verschuilt.

Bush leidde gisteren op het gazon van het Witte Huis een herdenkingsdienst ter nagedachtenis van de meer dan vijfduizend mensen die een week geleden ten prooi vielen aan de duivelse acties van de vliegtuigkapers. "Moge God Amerika blijven zegenen", zo sprak de president.

Ondertussen probeert Amerika langzaam maar zeker de draad van het leven weer op te pakken. In de stadions worden weer honkbalwedstrijden gespeeld en de commercials zijn terug op televisie. Ook de bekende 'late night' talkshows zijn, weliswaar in aangepaste vorm, weer te zien. Presentator David Letterman hield een minutenlange, serieuze monoloog waarin hij de brandweermannen en politie-agenten van New York prees voor hun heldhaftig gedrag bij de reddingswerkzaamheden.

Ook op straat gaat in New York het gewone leven verder, al zorgen de troepen van de Nationale Garde nog voor een oorlogssfeer in de stad. Synagoges waren zwaar bewaakt bij het begin van Rosh Hashanah, het joodse nieuwjaar dat in miljoenen gezinnen in en rond New York wordt gevierd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 19 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.