De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 19 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
Begroting 2002
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Palestijnen en Iran
solidair met VS

Van onze redactie

   
 

AMSTERDAM - De wereldwijde coalitie die de Verenigde Staten trachten te formeren in de strijd tegen het terrorisme begint steeds meer vorm te krijgen. Landen van zeer uiteenlopende pluimage hebben zich solidair verklaard met het Amerikaanse streven de terreur een vernietigende slag toe te brengen.

Een belangrijke opsteker voor de regering-Bush was de afgelopen dagen al de instemming van Afghanistans oostelijke buurman Pakistan om gebruik te maken van luchtruim, territorium en ook zeehavens.

Ook Iran, de westelijke buurman, verklaarde zich solidair. De Canadese krant National Post wist te melden dat hoge Iraanse functionarissen de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Manley hadden verzocht de boodschap over te brengen dat Iran een militaire aanval op Afghanistan zal gedogen. De geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei is, zo legde de Post uit, zelf niet in een situatie om dergelijke woorden direct uit te spreken.

De Arabische wereld, met uitzondering van Irak, heeft eveneens in een scala van bewoordingen steun uitgesproken aan Bush' voornemens. Wel zijn er onder Arabieren grote reserves over de aard en omvang van een militaire operatie. Het grootste struikelblok voor deze landen is het gegeven dat de strijd zich vooral richt tegen terrorisme door moslims.

Arafat

Gisteren voegde ook de Palestijnse leider Arafat zich in de rijen van de coalitie, zeggende dat alles wat de Palestijnen hebben ter beschikking van de VS zal staan. Dat is een diametraal andere positie dan werd ingenomen tijdens de Golfoorlog.

Israël daarentegen zal niet meedoen aan een eventuele vergeldingsactie, maakte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, gisteren bekend. Premier Ariel Sjaron betuigde eerder wel zijn steun aan de vergeldingsplannen van de VS.

De absentie van Israël tijdens een militaire campagne komt de regering-Bush goed uit. Pakistan, van vitaal strategisch belang in zo'n operatie, had geëist dat zowel Israël als aartsrivaal India buiten de strijd zou blijven.

New Delhi heeft weliswaar het gebruik door de coalitie van Indiase bases aangeboden, maar functionarissen in Washington merkten gisteren fijntjes op dat het onwaarschijnlijk is dat daarvan gebruik zal worden gemaakt.

China, op zijn beurt vaak op gespannen voet met India, eist in ruil voor steun aan de VS begrip voor Pekings eigen strijd tegen terrorisme en separatisme. Bovendien verwacht China dat het via de Veiligheidsraad van de VN eerst op de hoogte wordt gebracht van acties van de VS.

Peking meldde bovendien dat een eventuele militaire missie van Amerika op 'concrete informatie' moet zijn gebaseerd en uitgevoerd moet worden zonder dat onschuldige mensen worden getroffen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 19 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.