De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 19 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
Begroting 2002
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Verenigde Staten
voorlopig nog in
staat van beleg

door Joost de Haas

   
 

NEW YORK - Buitenlanders worden scherper in de gaten gehouden, overal zijn buurtwachten geactiveerd en de opsporingsautoriteiten krijgen bijna carte blanche bij de jacht op terreurverdachten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
Twee politiemannen in New York staan naast een reuzenposter waarop Osama bin Laden dood of levend wordt gezocht voor massamoord in New York. De Saoedische terrorist is door de Amerikaanse president Bush genoemd als brein achter de aanslagen in de VS. (Foto: REUTERS)
De Verenigde Staten verkeren een week na de verwoestende aanslagen in New York en Washington in een staat van beleg.

Terreurwet

De regering van president Bush is in sneltreinvaart bezig met de opstelling van nieuwe wetgeving waarmee de Amerikaanse burgerrechten op sommige fronten behoorlijk worden ingeperkt in de strijd tegen het vage monster van terreur.

Het Witte Huis werkt aan de 'Mobilisatie Tegen Terreur Wet' die het makkelijker moet maken voor de federale recherche FBI om mensen op de korrel te nemen wegens hun vermeende betrokkenheid bij terroristische organisaties.

Zo mogen voortaan potentiële terreurverdachten worden opgepakt als alleen nog de verdenking bestaat dat zij zich bezighouden met witwas-praktijken. Tot nog toe was dat alleen mogelijk bij het vermoeden van andere misdrijven.

Minister van Justitie John Ashcroft krijgt van het Congres zo goed als zeker het groene licht voor uitbreiding van de bevoegdheid tot het afluisteren van telecommunicatie.

De restrictie dat een tapvergunning slechts wordt afgegeven voor specifieke telefoonnummers komt te vervallen; in plaats daarvan mogen de autoriteiten zich bij het afluisteren concentreren op het gehele communicatieverkeer van een bepaalde persoon.

Controles

De Amerikaanse immigratie- en naturalisatiedienst INS zal op grond van de nieuwe wetgeving beter in staat zijn om buitenlanders in de gaten te houden.

De dienst wordt geacht scherpere controles uit te voeren op de bewegingen van ingezetenen met een verblijfsstatus en reizigers met een toeristenvisum. Ook zullen de antecedenten worden nagetrokken van buitenlandse studenten en andere bezoekers aan de VS.

In tal van plaatsen worden burgers ingeschakeld voor het organiseren van buurtwachten en maakt de politie overuren bij het verwerken van alarmmeldingen over verdachte personen of pakketten. In het kader van 'Operatie Nobele Adelaar' vinden nog dagelijks patrouillevluchten plaats en worden door het hele land gebouwen en installaties extra zwaar bewaakt.

Kritiek

In de overheersende atmosfeer van oorlogsretoriek en nationalisme is slechts door sommigen op gedempte toon kritiek geuit op de uitbreiding van het opsporingsarsenaal.

Zo meent advocaat James Dempsey, verbonden aan het Centrum voor Democratie en Technologie, dat de FBI al ruime bevoegdheden heeft om burgers en immigranten heimelijk te volgen en af te luisteren.

Juriste Laura Murphy van de burgerrechtenbeweging American Civil Liberties Union (ACLU) vreest aantasting van de democratie: "We moeten ervoor waken dat ons immense verdriet en tomeloze woede de overhand krijgen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 19 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.