De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 19 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
Begroting 2002
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Oorlog bij nacht gevoerd
   
 

WASHINGTON - De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, wil niet zeggen hoe de militaire campagne tegen terroristenleider Osama bin Laden die president George Bush met zijn veiligheidsmedewerkers heeft uitgestippeld eruit gaat zien. Wel heeft hij duidelijk gemaakt dat commandotroepen de kern ervan zullen uitmaken. Dit zijn mensen die opereren in het donker en we moeten in het donker met hen afrekenen, zei de minister.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
Donald Rumsfeld (Foto: REUTERS)
Amerika's commandotroepen - ongeveer 29.000 man op 1,4 miljoen Amerikanen onder de wapenen - zijn verdeeld over de verschillende krijgsmachtonderdelen. Ze hebben namen als Delta Force, Rangers, SEALs en binnen die groepen zijn er weer subgroepen zoals de Night Stalkers, die het motto voeren 'De dood wacht in het donker'.

De Army Rangers zijn stoottroepen die getraind zijn in bijzondere oorlogvoering. Michael Haas, een gepensioneerde luchtmachtkolonel die veel speciale operaties heeft meegemaakt, zei dat deze troepen bijvoorbeeld met helikopters in Afghanistan kunnen worden afgezet om snelle, gerichte acties uit te voeren. De Groene Baretten, een andere speciale afdeling van de landstrijdkrachten, zouden gebruikt kunnen worden om leden van de oppositie tegen de Taliban te trainen.

Het 160ste Luchtregiment voor Speciale Operaties - de Night Stalkers - heeft Blackhawk- en Chinook-helikopters tot zijn beschikking om gevechtseenheden achter vijandelijke linies af te zetten.

De 16de Special Operations Wing van de luchtmacht is gespecialiseerd in lange, lage nachtvluchten over vijandelijk gebied om paratroepen en uitrusting af te gooien.

Een eenheid van de Special Tactics Group van de luchtmacht zou voorafgaand aan een eventuele luchtaanval kunnen worden afgezet op de luchthaven van Kaboel om een landingsbaan te prepareren.

Om terroristen te overmeesteren is de in het geheim opererende Delta Force van het leger de aangewezen gevechtseenheid. Een actie van Delta Force zou kunnen worden voorbereid en gesteund door de Navy SEALs, getraind in onderwatersabotage, verkenning en bijzondere oorlogvoering.

De speciale troepen moeten zich houden aan de normale regels voor oorlogvoering, maar hoeven dat niet al te letterlijk te nemen, omdat zij niet op de vingers worden gekeken. Zij hebben dikwijls successen geboekt, maar soms ook vreselijk misgekleund.

Tijdens de Golfoorlog van 1991 hebben de Rangers menige flitsende actie ondernomen zonder ook maar één man te verspelen. Maar een SEALs-eenheid van de marine sloeg een modderfiguur toen zij in december 1992 aan land kroop in Somalië en daar in plaats van 'de dood in het donker' flitsende tv-camera's tegemoet ging.

Spoken

Psychologische oorlogvoering is een van de onderdelen waarin de speciale strijdkrachten worden opgeleid. In militaire kringen circuleert nog altijd het verhaal over een geheime eenheid die aan het eind van de jaren '40 gebruik maakte van lokaal geloof in spoken om communistische opstandelingen in de Filippijnen op de vlucht te jagen.

Leden van de speciale afdeling voor psychologische operaties waren erbij toen Rangers in 1989 op de luchthaven van Panama werden afgeworpen. Zij lieten meteen na de landing Amerikaanse propaganda uit hun luidsprekers schallen. De speciale troepen zijn er ook in getraind om oog te hebben voor de plaatselijke bevolking en deze waar mogelijk bij te staan. Hun vermogen om onderscheid te maken tussen vijanden en onschuldige burgers maakt hen volgens militair analist Andy Messing geschikt voor operaties in Afghanistan, waar de bevolking niet unaniem achter het heersende Taliban-regime staat.

Aan infiltratie valt echter niet te denken. Analisten zijn het erover eens dat Amerikaanse militairen, ook de speciaal opgeleide, weinig kaas gegeten hebben van islamitische culturen en talen. Dat valt gewoon buiten onze mogelijkheden, zei Messing, een oud-majoor speciale operaties. (AP)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 19 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.