De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 19 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
Begroting 2002
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Varende opvang voor
helden van New York

   
 

NEW YORK - De helden van New York, de onvermoeibare reddingswerkers die tussen de puinhopen van wat eens het World Trade Center was zoeken naar overlevenden en slachtoffers, hebben nu een plek waar ze kunnen douchen, warm eten krijgen en een echt bed. "Het is net het Hilton," roept sergeant Michael Woodcock. "Het is fantastisch. We hebben een thuis", voegt sergeant Tom Chico eraan toe.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 26kb)
Op het militaire hospitaalschip USNS Comfort kunnen de onvermoeibare reddingswerkers van New York tot rust komen en even bijtanken van hun loodzware inspanningen. (Foto: REUTERS)
Woodcock en Chico behoren tot de honderden soldaten, brandweerlieden en politieagenten van buiten New York, die de eerste dagen na de aanslag nog in tenten sliepen. Velen hadden, zoals sergeant Dean Trumbull, te weinig kleding meegenomen.

Op het militaire hospitaalschip USNS Comfort, beschilderd met een groot rood kruis, kunnen de dappere mannen enkele uren per dag bijkomen. Het is beslist geen Hilton. De kamers zijn klein en de bedden tot drie hoog gestapeld. Maar er zijn bergen schone kleren, vele maten ondergoed en zelfs schoenen. Donaties van een dankbare bevolking.

Na de terreuraanslagen verliet de USNS Comfort Baltimore, even ten noorden van Washington, zonder dat de bemanning de bestemming kende. Sinds het schip in de Hudson rivier ligt, een paar kilometers van de rampplek, zijn ruim 1000 militaire en burger-reddingswerkers aan boord geweest om 'bij te tanken'. "We stoppen niet. We draaien 24 uur per dag door", zegt kantine-medewerkster Melissa Zanvettor.

Het schip is al vaak ingezet sinds het in 1987 te water werd gelaten, onder meer tijdens de Golfoorlog. Het heeft 12 operatiekamers en kan 200 patiënten per dag behandelen.

Vermisten

Gisteren hebben de reddingswerkers om 8.48 uur lokale tijd enkele minuten hun werk neergelegd om de slachtoffers te herdenken. Precies een week geleden boorde het eerste gekaapte vliegtuig zich in de zuidelijke WTC-toren. Sindsdien zijn 201 slachtoffers geïdentificeerd, onder wie de passagiers van de twee vliegtuigen waarmee de aanslagen op het WTC werden gepleegd. Het aantal vermisten bedraagt officieel 5422.

In Washington zijn sinds de terreuraanslag op het Pentagon 97 doden geborgen, van wie er 11 zijn geïdentificeerd. Er zijn nog 124 vermisten.

Hoewel er in New York na vorige week woensdag geen overlevenden meer zijn gevonden, blijven reddingswerkers volgens burgemeester Rudolph Giuliani zoeken naar levenden. "We blijven het proberen", aldus Giuliani. Toch zullen de reddingswerkers zich moeten voorbereiden op het moment dat de hoop wordt opgegeven en ze duizenden verminkte lichamen en lichaamsdelen uit de ruïnes van het WTC moeten halen. (AP)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 19 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.