De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 19 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
Begroting 2002
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Israëlische tanks
walsen Hollandse
Gazahaven plat

door Frank van Vliet

   
 

TEL AVIV - Israëlische troepen hebben gisterochtend vroeg met tanks en bulldozers gebouwen vernield op de bouwplaats in de Gazastrook waar onder Nederlands/Franse leiding de haven van Gaza gebouwd moet worden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 25kb)
Israëlische tanks en bulldozers hebben gisteren het Nederlands/Franse havenproject in Gaza met de grond gelijk gemaakt. (Foto: ANP)
Bij de actie is een aantal prefab bouwsels doorzeefd met kogels en werden vlaggenmasten waarin de Franse en de Nederlandse driekleur wapperden neergehaald.

Protest

In een gezamenlijke verklaring hebben de Nederlandse en Franse autoriteiten krachtig geprotesteerd "tegen een opzettelijke vernieling door het Israëlische leger". In de verklaring brengen beide landen in herinnering dat Israël zich heeft verplicht om de constructiewerkzaamheden ruim baan te geven.

Minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) tekent hierbij aan "dat de actie lijkt op het welbewust toebrengen van een slag aan de Nederlandse ontwikkelingsinspanningen, waarbij inmiddels al elf miljoen gulden is uitgegeven aan de voorbereidende werkzaamheden voor de Gazahaven, die cruciaal is voor de economische levensvatbaarheid van de Palestijnse gebieden."

Het Israëlische leger zegt dat de actie een vergelding was voor geweervuur en drie mortieraanvallen op de nabijgelegen joodse nederzetting Netzarim. De aanval, die door de Palestijnen wordt ontkend, zou vanaf het bouwterrein zijn uitgevoerd.

Vergelding

Volgens een woordvoerster van het leger wist men niet dat de gebouwen aan Nederland toebehoorden. Ook zou een naburige Palestijnse politiepost zijn vernield. De vlaggenmasten zouden in het donker niet zijn gezien.

"Geloof me, het was een vergelding voor Palestijnse aanvallen op joodse burgers. Wij hebben hier niets tegen Nederland", aldus de zegsvrouw.

Dr. Ali Shaat, de Palestijnse voorzitter van het zeehavenproject, zet grote vraagtekens bij de Israëlische uitleg. "Het Israëlische leger rijdt hier iedere dag voorbij en ziet dan de Franse en de Nederlandse vlaggen wapperen. Grote borden geven aan dat hier aan een internationaal project wordt gewerkt. Men weet dondersgoed wat hier aan de hand is. Het lijkt erop dat alles bewust vernield is. Geen computer kan meer worden gebruikt."

Tegenwerking

Het lot is de haven van Gaza niet goedgezind. Sinds december 1993 is het niet tot een aanleg gekomen door tegenwerking van Israël. Jeruzalem vreest dat de haven gebruikt gaat worden voor het smokkelen van wapens naar de Palestijnen.

Nederland heeft als belangrijkste subsidieverstrekker altijd een belangrijke rol gespeeld in de plannen voor de haven. Premier Wim Kok legde er al eens een eerste steen, maar die spoelde weg.

Desondanks is de Nederlandse betrokkenheid bij het project groot gebleven, ook omdat Nederlandse bedrijven als Ballast Nedam een groot deel van de werkzaamheden op zich zullen nemen. Overigens wordt de haven, als het er ooit van komt, van bescheiden afmetingen. Slechts kleine vrachtschepen zullen er kunnen afmeren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 19 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.