De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 19 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
Begroting 2002
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Bush omringd door
oorlogsveteranen

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - De Amerikaanse president George Bush trekt met oude getrouwen ten strijde tegen de internationale terreur. Generaal Colin Powell, die tien jaar geleden Bush' vader diende als de held van de Golfoorlog tegen Irak, drukt nu als minister van Buitenlandse Zaken zijn stempel op de besluitvorming in het Witte Huis.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 12kb)
Generaal Colin Powell (Foto: REUTERS)
Verder is een prominente rol weggelegd voor vice-president Dick Cheney, die tijdelijk opereert vanuit het presidentiële buitenverblijf Camp David. De conservatieve Cheney was tijdens de Golfoorlog minister van Defensie en fungeert in het kabinet-Bush als een soort premier.

Cheney heeft, ondanks zijn hartproblemen, de zwaarste portefeuille tot nog toe voor een Amerikaanse vice-president. Tijdens de terreuraanvallen van vorige week werd hij door agenten van de geheime dienst letterlijk uit zijn werkkamer weggedragen en in veiligheid gebracht in de ondergrondse bunker van het Witte Huis. Om de lijn van opvolging intact te laten, is ervoor gekozen Cheney zoveel mogelijk uit de buurt van Bush te houden.

Afgelopen weekeinde zat de oorlogs-trojka naast elkaar tijdens een krijgsraad op Camp David. De foto's van het drietal Bush met aan zijn zijde Cheney en Powell hadden akelig veel weg van de oorlogsplanning van tien jaar geleden toen Bush senior gezeten was tussen Cheney en Powell; alleen oogt de jonge Bush veel ouder dan zijn vader destijds.

Bovendien lijkt Bush tijdens publieke optredens nu af en toe voor de vuist weg zijn gevoelens prijs te geven in plaats van op de bekende, onhandige wijze ingestudeerde verklaringen voor te dragen.

Rijzende ster

Powell is duidelijk de rijzende ster in de huidige crisis. De gematigd-conservatieve bewindsman leek in de eerste maanden van de regering-Bush bijna onzichtbaar. Het weekblad Time vroeg zich onlangs nog op de cover af: "Waar ben je, Colin Powell?" De kritiek stapelde zich op, maar Powell is nu nadrukkelijk aanwezig als de bouwer van een internationale coalitie tegen terreur. Hij moet daarbij opboksen tegen een andere oudgediende in Washington, minister van Defensie Donald Rumsfeld.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 19 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.