De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 19 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
Begroting 2002
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Advies Russen: Blijf
weg uit Afghanistan

door Pieter van der Sloot

   
 

MOSKOU - De zegetocht van Alexander de Grote liep er in de oudheid stuk, in de 19e eeuw tweemaal een campagne van de Britten, en ook die van het Sovjet-leger op het einde van de vorige eeuw. Wat volgt nu?

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 26kb)
April 1988, Sovjet-soldaten observeren in de bergen islamitische guerilla's in Afghanistan. (Foto: AP)
Als de Amerikanen een veldtocht overwegen in Afghanistan, dan zullen ze dat doen met de bittere ervaringen in het achterhoofd van de Russische militairen die de Afghaanse hel van 1979 tot 1989 overleefden en van wie de meesten op dit moment voor Washington maar één raadgeving hebben: blijf er weg.

"Als de Amerikanen toch een oorlog beginnen in Afghanistan, dan heb ik medelijden met die jongens. En met hun moeders, broers en zuster", zegt kolonel Joeri Sjamanov die van de tienjarige oorlog tussen de Sovjet-Unie en Kaboel er vijf op het slagveld doorbracht.

Picknick

Volgens de Russische militair zal een eventuele Amerikaanse veldtocht in het gortdroge bergland van Afghanistan tegen de Taliban "tien keer erger" worden dan de oorlog in Vietnam. "Er is daar helemaal niks om op te schieten, met raketten richt je er niets uit. De bergen redden er alles. Ja, Vietnam zal naderhand in vergelijking een picknick blijken."

Ook Boris Gromov, nu gouverneur van de regio Moskou, maar in 1989 de laatste Sovjet-soldaat die Afghanistan in een roemloze aftocht verliet, kent geen twijfels: "Een oorlog in Afghanistan zal voor de VS uitlopen op een nachtmerrie."

De twee oorlogen die Moskou tegen de moslimrebellen in de opstandige Kaukasusrepubliek Tsjetsjenië voerde, en de vele tienduizenden slachtoffers die daarbij vielen, hebben het Afghaanse debacle enigszins in de schaduw gesteld.

Littekens

Maar wie de menselijke littekens wil zien, hoeft maar een bezoek te brengen aan een Russische psychiatrische instelling of opvanghuis voor invaliden, waar nog altijd horden Afghanistan-veteranen in vaak kommervolle omstandigheden wegkwijnen. Ook in de Moskouse metro en in voetgangerstunnels treft men ze aan: de 'Afgantsy', mannen met vaak niet meer dan een hoofd met een romp, op een plank of stuk karton bedelend voor een paar kopeken.

"Ik heb gezien hoe ze mijn maat levend vilden, in de brandende zon", vertelt Igor, een technicus uit Moskou die in 1984 ternauwernood aan een gruwelijke dood in handen van de moedjaheddien ontkwam. "Elke bergrug, elke spelonk, elke grot betekent een potentiële hinderlaag. We werden er afgemaakt als vliegen. En elke dag vroegen we ons af: 'wat doen we hier'?" En naast de kans om te sterven op het slagveld was er de dreiging van ziektes als malaria en dysenterie."

Volgens officiële schattingen kwamen vijftienduizend Sovjetmilitairen om het leven, maar officieus circuleren er cijfers van vele malen hoger. Van de Afghaanse bevolking werden bijna een miljoen mensen gedood.

Massaslachting

Zoals de Sovjets vochten om in Kaboel een communistisch broederbewind te installeren, zo willen de Amerikanen nu de Taliban bestrijden uit naam van het redden van de westerse beschaving. Maar een grondoorlog wordt volgens Russische militaire deskundigen ook nu vrijwel zeker een massaslachting.

In Afghanistan is inmiddels een hele generatie opgegroeid voor wie oorlog zijn natuurlijke element is, en die het mensvijandige bergland kent als zijn broekzak. Een grootscheeps grondoffensief zal al snel ontaarden in een guerrillaoorlog waarbij de Taliban allerwegen in het voordeel is.

"Het voorbeeld van de Sovjet-Unie toont aan dat Afghanistan een onneembare vesting is", zegt Jevgeni Zeljonov, parlementariër en Afghanistan-veteraan. "Afghanistan is ook niet de Balkan; de infrastructuur is er al stuk. Wil je de Taliban in de bergen pakken, dan kan dat feitelijk alleen maar met verboden chemische en biologische wapens."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 19 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.