De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 17 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Juan-Pablo Montoya
winnaar GP Italië

door Coo Dijkman

   
 

MONZA - De zon scheen gisteren uitbundig boven het weelderige park van Monza waar de Grand Premio d'Italia voor de 72e keer van start ging maar die desondanks volledig werd overschaduwd door de tragedies in de Verenigde Staten die ook de Formule 1-wereld in hun greep hielden. Van uitbundigheid was dan ook geen sprake tijdens deze grand prix waar de passie voor de autosport altijd zo intens wordt beleefd doch ditmaal ingetogenheid de sfeer bepaalde.

Met gepaste eerbied voor de slachtoffers van de terreuraanslagen op het Pentagon en de Twin Tower bleef de champagne daarom tijdens de huldiging in de flessen van winnaar Juan-Pablo Montoya, zijn teamgenoot Ralf Schumacher en Rubens Barrichello.

Ferrari-sportbaas Jean Todt drukte zich goed uit door de gemengde gevoelens van deze grand prix te verwoorden met: "Ik ben in twee opzichten opzichten. Ten eerste dat dit moeilijke weekeinde voorbij is en ten tweede dat we een wagen op het podium hebben gekregen en de andere over de finish."

De wereldkampioen had het liefst helemaal niet aan de start willen komen. Met grote tegenzin deed Michael Schumacher zijn plicht ten opzichte van het Ferrari-team en de tifosi. De Duitser was zo ontdaan van de wereldschokkende gebeurtenissen in Amerika dat hij er de brui aan had willen geven. Hij verontschuldigde zich zelfs over zijn matige presentatie van enige dagen geleden waarin hij niet bij machte was om zijn gevoelens onder woorden te brengen.

Tot overmaat van ramp werden de rijders en teams afgelopen zaterdag ook nog eens opgeschrikt door de onheilstijding dat ex-Formule 1-piloot en nu weer indycarcoureur Alex Zanardi zijn beide onderbenen zag geamputeerd door een verschrikkelijk ongeval op de Duitse Lausitzring. In het licht van de Amerika-ramp, de afschuwelijke crash van de sympathieke Italiaan en het feit dat vorig jaar op Monza bij een massale startcrash official Paolo Gislimberti door een afgebroken wiel om het leven kwam, wilde Schumi nader onheil zien te voorkomen.

Tijdens de rijdersbijeenkomst drong hij aan op een verbod om elkaar in de eerste ronde in te halen in de eerste twee chicanes. Allen gingen akkoord, behalve de altijd eigenzinnige Jacques Villeneuve. Toen de teams van Arrows, Minardi, Benetton en BAR van dit voornemen kennis kregen, distantieerden deze renstallen zich van de alternatieve GP-startprocedure. Het resultaat was dat de 22 coureurs regulier begonnen nadat de rode lichten waren gedoofd, hetgeen Schumacher op de startopstelling aan alle collega-rijders duidelijk maakte.

Dat hij zijn vriend Jos Verstappen wat langer in het oor toefluisterde, was volgens de Arrows-coureurs een 'privé-onderhoud' waarover hij geen mededelingen deed. Zou Schumi hem soms gezegd hebben dat hij teleurgesteld was in het Arrows-team van Jos om hem in het beoogde startproces niet te steunen? Teambaas Walkinshaw ging in elk geval niet akkoord vanwege het bijna vaste gegeven dat Verstappen een unieke starter is, hetgeen ook gisteren weer bleek. Vanaf de 19e plek kwam de Nederlander na de eerste ronde al als achtste (!) door, om daarna zelfs op te klimmen naar de vijfde plaats. Helaas zullen we nimmer weten of de Nederlander die evenals de Ferrari's en Alesi twee pitstops zou maken, in de punten was gereden want een motorprobleem doorkruiste zijn plannen.

Maar telde succes eigenlijk wel tijdens de beladen race waarover het hele weekeinde een grauwsluier hing. Het Williams-BMW-team behaalde een fantastisch resultaat met Montoya die zijn eerste GP-zege behaalde, en Ralf Schumacher op een derde plaats. Zij hadden concurrent Ferrari met hun 1-stop-strategie afgetroefd. Daar konden ze, samen met bandenfirma Michelin, enorm trots op zijn, maar meende Schumi II: "Wat valt er nu te vieren als je dat afweegt tegen de 'bad things' van afgelopen week?" Ook Ferrari-coureur Rubens Barrichello die zijn winstkansen verspeelde tijdens de eerste pitstop, leek het weinig te kunnen schelen dat de benzineslang te lang (16,3 seconden) in de tank was blijven steken. Uiteindelijk werd hij vijf tellen na Montoya afgevlagd.

De vreugde bij Williams werd ook nog eens gedempt door het ongeval van Zanardi die twee jaar geleden nog teamgenoot van Ralf Schumacher was. Teambaas Frank Williams verklaarde aangeslagen: "Onze gedachten en gebeden zijn bij hem en zijn familie. Hij is een ware gentleman en ik ben ervan overtuigd dat in de hele wereld zijn vele vrienden en fans aan hem denken en zullen steunen."

Waren de rijders en teams blij dat het vreugdeloze weekeinde voorbij was, dat betekende niet dat zij zich nu gaan verheugen op de volgende race die nota bene in de Verenigde Staten moet plaatshebben. Hoewel F1-baas Bernie Ecclestone en FIA- president Max Mosley volhouden dat er over twee weken op Indianapolis wordt gereden, maakten zij een voorbehoud door op 'onvoorziene omstandigheden' te wijzen. In dat kader voorzien verschillende teambazen logistieke problemen als eind van deze week de Amerikaanse autoriteiten geen duidelijkheid hebben verschaft. Niet dat zijn in de personele sfeer problemen met de overzeese reis verwachten, maar vooral ten aanzien van het vrachtverkeer. Daarnaast bekruipt bij sommige coureurs de angst voor nieuwe aanslagen op een grootschalig en wereldbekend evenement als de Amerikaanse Grand Prix. ""Ik neem in elk geval mijn familie en vrienden niet mee. Daar gaan rijden is een 'bad joke'. Ik moet ook nog maar zien of Bernie Ecclestone daar zelf naar toekomt", merkte Ralf Schumacher reeds enigszins smalend op. De Formule 1-primo diende hem meteen van repliek door hem te verzekeren dat hij in elk geval wel in Indianapolis present zal zijn en voegde daar streng aan toe: ""En laat hij (Ralf) maar zorgen dat hij daar ook aanwezig is..."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 17 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.