De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 17 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Strijdkrachten klaar voor de aanval
ULTIMATUM AFGHANISTAN

door Joost de Haas

   
 

NEW YORK - De Amerikaanse strijdkrachten staan klaar om Afghanistan aan te vallen als het fundamentalistische Taliban-regime niet binnen drie dagen terreurleider Osama bin Laden uitlevert. De regering van Pakistan stuurt vandaag een delegatie naar buurland Afghanistan om het ultimatum over te brengen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 25kb)
Afghaanse vluchtelingen. (Foto: EPA)
Pakistan is daarmee het eerste land dat openlijk zwicht voor Amerikaanse druk in een wereldwijde campagne tegen bolwerken van terreur. Volgens vice-president Dick Cheney riskeren staten die Bin Laden en andere terroristen steunen 'de volle toorn' van de VS. "Men moet kiezen tussen ons en de barbaren", zo waarschuwde Cheney.

Het Witte Huis is vastbesloten in de eerste slag van de oorlog tegen terreur de genadeklap toe te brengen aan de organisatie van Bin Laden, die verantwoordelijk wordt geacht voor de duivelse, verwoestende aanslagen in New York en Washington. Daarbij zijn vermoedelijk zo'n vijfduizend doden zijn gevallen. Bin Laden zou zich schuilhouden in de bergen van Afghanistan, waar hij bescherming geniet van het extreem islamitische Taliban-regime.

Terwijl het straatbeeld in de VS steeds meer wordt overheerst door vlaggenvertoon en op radiostations voortdurend aangepaste muziek is te horen, zoals 'America the Beautiful', vraagt president George W. Bush het volk om zich op te maken voor een langdurig conflict.

"We zijn in oorlog, de overwinning zal niet in één slag worden behaald", aldus een strijdlustige Bush, die herhaalde de aanslagen op het World Trade Center en het Pentagon als een oorlogsdaad te beschouwen. "Zij die ons de oorlog verklaren, kiezen voor hun eigen vernietiging."

Cheney benadrukte gisteren dat Bin Laden niet het enige doelwit is. Volgens Cheney zullen over de hele wereld terreurnetwerken op de korrel worden genomen. De vice-president sprak expliciet over de islamitische Jihad-beweging in Egypte, en extremisten in de voormalige Sovjet-republiek Oezbekistan.

"We moeten deze netwerken omver halen", aldus Cheney, die verder aangaf dat de VS voortaan weer infiltranten gaan werven om door te dringen tot de top van terreurorganisaties. Ook zei Cheney dat Amerikaanse troepen, ondanks een jarenlang presidentieel verbod op politieke liquidaties, naar zijn mening gerechtigd zijn om Bin Laden te doden bij een militaire actie.

Cheney onthulde verder dat het Capitool, de zetel van het Congres, ook een doelwit van de kapers was. Het vierde gekaapte vliegtuig dat in Pennsylvania neerstortte, koerste vermoedelijk af op het Capitool. President Bush gaf volgens Cheney onmiddellijk na de terreuraanvallen van vorige week dinsdag in New York de luchtmacht opdracht om gekaapte vliegtuigen boven Washington neer te schieten voordat zij hun doel zouden bereiken.

Gevechtsvliegtuigen waren te laat opgestegen om de aanval op het ministerie van Defensie te voorkomen. "Het bevel is nog steeds van kracht", aldus Cheney. Hij voegde daaraan toe dat de beslissing tot het neerhalen van toestellen met gekaapte passagiers 'absoluut' zou zijn genomen als de regering daarmee de vernietiging van het WTC had kunnen voorkomen. De militaire bescherming van het vasteland van de VS heeft inmiddels de codenaam 'Operatie Nobele Adelaar' gekregen.

De regering-Bush was afgelopen weekeinde in krijgsraad bijeen op het presidentiële buitenverblijf Camp David. Volgens Cheney is de regering ervan overtuigd dat Bin Laden de opdrachtgever was van de aanslagen. Bin Laden ontkende gisteren opnieuw iedere betrokkenheid. Bush waarschuwde Bin Laden dat hij zich "pijnlijk vergist als hij denkt zich te kunnen verbergen".

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell wordt nog onderzocht of de organisatie van Bin Laden hulp heeft gehad van andere terreurbewegingen. Powell, de held van de Golfoorlog tegen Irak, zegt dat de VS de wereld zullen verlossen van terreur, en dat landen die niet meewerken de consequenties daarvan zullen dragen. Minister van Defensie Donald Rumsfeld verklaarde dat de VS geen andere keus hebben dan achter de staten aan te gaan die terreurorganisaties herbergen.

In de klopjacht op terroristen en hun trawanten zijn inmiddels in de VS zo'n 25 personen voor verhoor gedetineerd. Minister van Justitie John Aschcroft pleitte gisteren voor een forse uitbreiding van de opsporingsbevoegdheden. De federale luchtvaartdienst FAA wil gewapende agenten stationeren aan boord van vliegtuigen om kapingen te voorkomen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 17 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.