De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 17 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Iran eensgezind in veroordeling aanslagen in VS

Van onze redactie

   
 

AMSTERDAM - Sinds de aanslagen in de VS hult Teheran zich in een oorverdovend stilzwijgen. De traditionele oproep van de conservatieven "Dood aan Amerika", dat elke vrijdag tijdens het gebed door de straten van Teheran klonk, is sinds de aanslag verstomd.

De aanslag werd veroordeeld, door de liberale president Khatami, maar ook door de zeer conservatieve Iraanse geestelijken.

Neutrale koers

Wie per ongeluk toch nog zijn stem verheft tegen de Grote Satan - zoals de bijnaam van Amerika luidt sinds de Iraanse revolutie in 1979 - krijgt dezer dagen onmiddellijk een veiligheidsagent in zijn nek met het dringende doch vriendelijke verzoek zijn mond te houden.

Nu de Verenigde Staten zich lijken op te maken om Iran's andere aartsvijand Afghanistan te bestoken met raketten en mogelijk zelfs met grondtroepen, vaart Teheran - net als tijdens de Golfoorlog - een neutrale koers.

De gram van de sji'itische geestelijken in Iran heeft zich de laatste jaren meer en meer gericht tegen de soennitische Taliban, die ervan worden beticht het ware islamitische geloof schade te berokkenen. In de ogen van Iran leggen de Taliban de islam op een extreme, middeleeuwse en repressieve manier uit. De Afghaanse oproep tot een Jihad, een heilige oorlog tegen Amerika, is dan ook wat Iran betreft gericht aan dovemansoren.

Achterlijk

"Hun begrip van religie is zo achterlijk en zo grof dat ze niet in staat zijn om andere islamieten achter zich te krijgen in hun oproep tot een heilige oorlog", aldus een Iraanse politicus die niet met name genoemd wil worden.

Gekibbel over de juiste uitleg van de islam is echter niet de enige reden voor Teheran om zich van de Taliban af te keren. Iran zag met lede ogen toe dat Pakistan steeds meer invloed in de regio kreeg toen de Taliban enkele jaren geleden aan hun opmars begonnen.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken betitelde de houding van Iran deze week zelfs als "positief". Voor de Iraanse hervormers kan de aanslag zelfs een godsgeschenk zijn. Zij zoeken sinds tijden naar een aanleiding om de koele relatie met de VS te verbeteren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 17 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.