De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 13 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Koersbodem lijkt
in zicht

Van een onzer verslaggevers

   
 

ROTTERDAM - Lange tijd was hij pessimistisch over het korte termijn-koersverloop van aandelen, domweg omdat het marktsentiment "nog te optimistisch" was om de bodem te bereiken. Maar met de wereldwijde koersval die eergisteren plaatsvond is het dieptepunt naderbij, stelt Jaap van Duijn, beleggingsstrateeg van de Robeco-groep.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 16kb)
Jaap van Duijn. (Foto: Roel Dijkstra)
De aanslagen in de VS hebben de al ruim een jaar durende beursmalaise nog eens versterkt, stelt Van Duijn. En dat kan het punt waarop herstel intreedt dichterbij brengen. Robeco mikt nu op de tweede helft van oktober. "De beurzen kunnen immers niet verder omlaag als alle pessimisten zijn uitverkocht." De directe reactie op de VS-terreur is overdreven, meent de topbelegger: "Ondanks de verschrikking van de gebeurtenissen kun je niet zeggen dat bedrijven wereldwijd 10% minder waard zijn geworden."

Zeker nu de gevreesde val van de dollar en een explosie van de olieprijs uitblijven. De belangrijkste resterende risicofactor is de Amerikaanse consument. "Het vertrouwen is al afgenomen door de gestegen werkloosheid, maar komt verder onder druk. Men wordt voorzichtiger, geeft minder uit aan reizen, entertainment en nieuwe auto's. Dat zal z'n invloed hebben op de koersen van ondernemingen die daarin actief zijn."

Op de beurs zullen ondernemingen die de primaire levensbehoeften produceren en verkopen als beleggersvluchthaven profiteren, verwacht Van Duijn. "Zoals Unilever. Dan gaat het om goederen waarvan de aankoop niet kan worden uitgesteld. Je zag dat er vandaag al meer werd nagedacht gisteren (dinsdag, red.) was het een massale vlucht richting uitgang."

Welke kant het ook opgaat de Europese beurzen zullen het wellicht ook vandaag nog zonder Amerikaans kompas moeten stellen. "Hoe langer de Amerikaanse beurzen dicht blijven, hoe groter de onzekerheid wordt. Je krijgt een enorme opgekropte aan- en verkoopdruk. Het is doorgaans beter als de handel kan doorgaan. Na de krach van 1987 was de beurs van Hongkong een aantal dagen dicht. Toen de handel weer begon was de klap daar groter dan elders."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 13 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.