De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 13 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Woonlasten van koper
stijgen het snelst

   
 

DEN HAAG - Mensen met een koophuis hebben de kosten van het wonen aanzienlijk sneller zien stijgen dan huurders. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau. Door allerlei regelingen viel de kostenstijging van huren 26 tot 39 procent lager uit dan in een vrije markt, zonder al die regelingen, het geval zou zijn geweest. Huursubsidie en maximering van de huurprijzen drukken de stijging. Het (fiscale) voordeel voor mensen met een koophuis is aanzienlijk lager: 17 procent.

Daartegenover staat dat 'kopers' hun huis de afgelopen jaren sterk in waarde hebben zien stijgen. Mensen die net een huis hebben gekocht merken dat in hun portemonnee. De kosten die zij voor de kiezen krijgen stijgen sneller dan die waarmee huurders te maken hebben.

Staatssecretaris Remkes (Volkshuisvesting) heeft positief gereageerd op een advies van huurders en verhuurders over de huurstijgingen voor de komende jaren. In de voorstellen weten huurders vanaf 2005 voor meerdere jaren hoeveel huur zij gaan betalen.

De commissie-Vermeulen pleitte gisteren voor invoering van een systeem met 'referentiehuren' in plaats van het huidige puntenwaarderingsysteem. Aan de hand van de referentiehuur, die voor elk soort woning overal in ons land wordt vastgesteld. kan een huurder bepalen of de huurprijs die hij betaalt redelijk is.

De huur mag niet hoger zijn dan de refentiehuur, met een nog te bepalen opslag. Eens in de vijf jaar wordt de referentiehuur aangepast aan de ontwikkelingen in de markt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 13 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.