In een BVD-rapportage van april dit jaar, getiteld 'Terrorisme aan het begin van de 21e eeuw' stelt de dienst vast dat de terroristische dreiging voor Nederland een afgeleide is van de internationale dreiging. "Indien Amerikaanse of Israëlische belangen zich in het vizier bevinden van terroristen, lopen zij ook in Nederland gevaar", zo schrijft de BVD.
In dezelfde rapportage geeft de dienst vier redenen waarom Nederland aantrekkelijk is voor terroristen om zich schuil te houden of via ons land verbindingen te onderhouden.
Ten eerste is Nederland een knooppunt van internationale verbindingen, waardoor internationaal opererende terroristen wapens kunnen verzenden, geld doorsluizen of personen smokkelen. Ten tweede is Nederland kwetsbaar door zijn internationale politieke ambities en verplichtingen, zoals bijvoorbeeld als gastheer van internationale gerechtshoven. Ten derde is het Nederlandse asielzoekersbeleid een risicofactor doordat migranten uit conflictregio's zich hier vestigen; als voorbeelden noemt de BVD de conflicten tussen Koerden en Turken, Pakistaanse shi'ieten en soennieten en Afghaanse communisten en islamisten. Ten vierde oefent de Nederlandse politiek-maatschappelijke klimaat van milde strafoplegging en grote tolerantie een aantrekkingskracht uit op terroristen.
Over het laatste punt schrijft de BVD: "In sommige gevallen is het aannemelijk dat dergelijke personen bewust ervoor gekozen hebben om illegaal of via het asielkanaal naar Nederland te komen, voor een deel om zich hier schuil te houden, voor een ander deel om voortaan vanaf hier steun te verlenen aan de strijd van hun organisaties in het moederland. Op voorhand kan niet geheel uitgesloten worden dat zij zich onder omstandigheden ook zullen richten op doelen in het gastland, Nederland."
In het jaarverslag van de Binnenlandse Veiligheidsdienst over het jaar 2000 geeft de dienst aan welke buitenlandse conflicten met de komst van groepen migranten naar Nederland zijn gekomen. De BVD gaat in op de onderlinge spanningen tussen de verschillende Marokkaanse en Turkse groeperingen die in Nederland tot uiting komen. Verder noemt de dienst de bestaande onderlinge tegenstellingen bij Pakistani, Afghanen, Tsjetsjenen, Irakezen, Ethiopiërs en Eritreeërs.
"De Afghaanse groepering behoorde de afgelopen jaren tot de snelst groeiende groep asielzoekers in Nederland", zo stelt de BVD. "Evenals in voorgaande jaren waren er ook dit jaar meldingen over intimiderende praktijken in asielzoekerscentra. Ook de aanwezigheid van Afghaanse oorlogsmisdadigers in Nederland zorgt voor steeds terugkerende spanningen binnen de Afghaanse gemeenschap."