De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 11 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Lik-op-stuk beleid werpt zijn vruchten af
Minder molestaties
bij amateurvoetbal

door Bab Barens

   
 

ZEIST - Het aantal molestaties van scheidsrechters in het amateurvoetbal is het afgelopen seizoen ten opzichte van het jaar daarvoor gedaald met 9,4 procent. Terwijl het seizoen 1999/2000 nog 287 gevallen van mishandelde arbiters kende, gebeurde dit in het afgelopen seizoen 'slechts' 260 keer. Het hoogste aantal noteerde het landelijk meldpunt in 1998, met liefst 329 zaken.

Uit bovengenoemde cijfers concludeert het bestuur Amateurvoetbal van de KNVB en de vakbond voor scheidsrechters, de COVS (Centrale Organisatie van Voetbal Scheidsrechters), dat het ingezette beleid tegen mishandeling aanslaat.

Vooral het zogenaamde lik-op-stukbeleid dat door de tuchtcommissies wordt toegepast en de werkzaamheden van de districtscommissies, waarvan de leden direct na een gemelde molestatie de club bezoeken en afspraken maken over de te nemen maatregelen, dragen tot vermindering bij.

Toch blijven de KNVB en de COVS nieuw beleid ontwikkelen om de excessen op de velden nog verder terug te dringen. Zo zal in een bepaald district de identiteitskaart (spelerspas), die vele jaren geleden werd afgeschaft, weer zijn herintrede doen als proef om de controle op speelgerechtigdeid beter te kunnen controleren. Belangrijk besluit tot de herinvoering is het feit dat beter de identiteit van spelers die zich misdragen hebben, kan worden vastgesteld. Verder heeft de COVS een traject van fair play ingezet.

De COVS wil bij monde van haar secretaris Jan Lahuis echter nog niet te vroeg juichen. "We zijn op de goede weg, maar nog lang niet waar we zijn willen. De genoemde getallen zijn wel de geregistreerde gevallen. Het komt nog regelmatig voor dat hetzij scheidsrechters, hetzij clubbesturen niet alle gevallen van mishandeling melden. Bovendien geven de cijfers alleen maar de feiten weer die bijzonder ernstig zijn."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 11 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.