AMSTERDAM - Het bruto loon van alle werknemers in ons land is in 2001 met gemiddeld 7,5 procent gestegen. Dat is bijna twee keer zo veel als in dit jaar afgesloten cao's is afgesproken. Dit blijkt uit het 'Nationale Beloningsonderzoek 2001' van salarisverwerkingsbureau ADP en advieskantoor Deloitte & Touche.
Wegens het nog altijd grote gebrek aan geschikt personeel smijten werkgevers, ondanks de afnemende economische groei, met extra periodieken en salarisverhogingen, hetgeen de lonen fors opdrijft. Vorig jaar namen de lonen nog met 6 procent toe en in 1999 was dat 'slechts' 4,6 procent.
It-sector
De lonen in de informatie-, communicatie- en technologiesector (ict) stegen het hardst, namelijk met 9,1 procent. Ook bij banken, verzekeraars, in de zakelijke dienstverlening, de handel en de horeca groeiden de lonen flink: 8 procent. Gemeten naar beroep kregen bedrijfsadviseurs het meeste extra beleg op hun boterham (ruim 10 procent).
Schoonmakers en metaalbewerkers kwamen er met een loonstijging van 5 procent bekaaid vanaf. Maar dat is nog altijd meer dan de gemiddelde salarisgroei van 4,6 procent die alle werkgevers eind vorig jaar verwachtten te gaan uitdelen aan hun personeel, aldus onderzoeker Peter-Paul Kamerbeek.
Zo'n 45 procent van de bedrijven heeft de loonschalen dit jaar verhoogd of het arsenaal aan secundaire arbeidsvoorwaarden uitgebreid. Gezien het blijvende personeelstekort verwacht driekwart van deze groep ondernemingen dat nogmaals te gaan doen. Van de bedrijven die hun arbeidsvoorwaarden nog niet hebben aangepast, overweegt bijna een kwart dit alsnog te gaan doen.
Prestatiebonus
Verder is de resultaatgerichte bonus, persoonlijk of in teamverband, de laatste jaren in opkomst. De bonus is gebaseerd op de prestatie die een werknemer of een afdeling in een bepaalde periode heeft neergezet, zoals een omzetverhoging. Zo'n 31 procent van de ondernemingen (in 2000 29,7 procent) heeft inmiddels een individuele bonus, terwijl 7,4 procent (in 2000 5,4 procent) een teambonus kent.
In het onderzoek waren niet de salarisstijgingen van leden van raden van bestuur van de multinationals meegerekend. Maar de directieleden van de meeste middelgrote bedrijven verdienen dit jaar 7,25 procent meer. Dat is dus minder dan hun werknemers, maar het zegt weinig over de werkelijke stijging, omdat aandelenopties en gratificaties niet zijn meegeteld. |