De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 11 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  MILJOENENCLAIM SPERWER ALS TRANSACTIE NIET DOORGAAT
Laurus vecht met eigen cor
over verkoop winkels

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

ROTTERDAM - De verhoudingen tussen de centrale ondernemingsraad (cor) van supermarktconcern Laurus en de directie zijn ernstig verstoord. Dat bleek gisteren tijdens een kort geding dat supermarktorganisatie Sperwer tegen Laurus had aangespannen over de op het laatste moment afgeketste verkoop van 94 winkels. "De cor voelt zich misleid door Laurus. Wij zijn onjuist geïnformeerd over de financiële positie van het concern", aldus J. van Hulst, advocaat van de cor, gisteren in de Rotterdamse rechtbank.

"Terwijl de directie ons in week 26 van dit jaar voorhield dat de nieuwe Konmar-winkels een omzetstijging behaalden, bleek er later juist sprake te zijn van een omzetdaling. Als we dat hadden geweten was de cor nooit akkoord gegaan met de verkoop van de winkels aan Sperwer", aldus Van Hulst. "De cor behartigt immers de belangen van het personeel van Laurus."

Maar als Laurus het koopcontract voor de winkels niet tekent, dreigt er een miljoenenclaim. "Als de verkoop niet doorgaat, kan Laurus er van op aan dat er een fikse schadeclaim zal komen", aldus de raadsman van Sperwer E. Hannema. "Er is door Sperwer in deze verkoop al ƒ1 miljoen geïnvesteerd, en elke maand dat de verkoop niet doorgaat kost ons ongeveer ƒ1 miljoen."

De ruzie tussen de Laurus-directie en de cor nam gisteren bizarre vormen aan. Zo zag de rechtbankpresident geen twee, maar liefst drie partijen voor zich in de bankjes. Laurus, Sperwer én de ondernemingsraad van Laurus. Sperwer eiste in kort geding dat de voorgenomen verkoop van de winkels van het Laurus-concern aan Sperwer alsnog doorgang zou vinden. Die verkoop werd vorige week getorpedeerd nadat de cor het positief advies hierover had ingetrokken. Om het allemaal nog ingewikkelder te maken komt de zaak op initiatief van de cor komende donderdag ook nog voor bij de Ondernemingskamer in Amsterdam. De cor eist daarin van Laurus stopzetting van de verkoop.

Sperwer, bekend van Plus en Garantmarkt, maakte eind juni ƒ25,6 miljoen aan Laurus over voor de verkoop van de winkels. De supers waren bij Laurus overbodig geworden nadat alle kaarten op het verder uitbouwen van de Konmar-formule waren gezet. Vorige week donderdag zouden Sperwer en Laurus het definitieve koopcontract hebben getekend, ware het niet dat de cor van Laurus roet in het eten gooide en het positief advies voor de verkoop introk.

Daarmee werd de Laurus-directie met een dilemma opgezadeld. Tekenen van het koopcontract zou hebben geleid tot "een ernstige verstoring van de relatie met de Cor", aldus Laurus-raadsman B. Steins Bischop gisteren. "En niet tekenen zou betekenen dat we door Sperwer voor de rechter zouden worden gedaagd." Om de lieve vrede binnen Laurus nog enigszins te bewaren werd dus gekozen voor het laatste.

Maar volgens retaildeskundige Gerard Rutte zou het niet doorgaan van de winkelverkoop Laurus wel goed zou uitkomen. Op die manier wordt het bedrijf immers weer meer waard mocht het in de verkoop komen. "Want die kant gaat het op, kijk maar naar de benoeming van Jan Konings. Dat is helemaal geen retailman. Er is nu sprake van een enorme kapitaalvernietiging bij Laurus. Alles wordt teruggedraaid, zo zijn alle distributiecentra weer open. Het is duidelijk dat de straat wordt schoongeveegd en opgepoetst voor verkoop."

Rutte schat de goed renderende Laurus-onderdelen Edah en Super de Boer op een marktwaarde van elk ƒ1 miljard. Maar hij denkt dat de verkoop niet vanzelf zal gaan. "Nederland is zo'n klein land, dat is niet interessant voor een grote buitenlandse partij als bijvoorbeeld het Franse Carrefour." Ook in het binnenland wordt het moeilijk. Verkoop aan Ahold is geen optie wegens de mededingingsautoriteiten. Rutte denkt dat Edah of Super de Boer een mooie prooi zouden kunnen zijn voor groothandel Sligro. Dat aasde immers al langer op de supers van Spar.

Laurus wil ondertussen niet reageren op de geruchten dat het concern in onderdelen zou worden verkocht. "Op dat soort geruchten geven we nooit commentaar", aldus een woordvoerder.

Uitspraak kort geding: 18 september



 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 11 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.