AMSTERDAM - Ad Scheepbouwer is de nieuwe baas van KPN. Hij volgt Paul Smits op die gisteren onder zware druk van de financiële wereld is teruggetreden als bestuursvoorzitter. Smits blijft wel deel uitmaken van de top van het telecomconcern.
Scheepbouwer is al jarenlang bestuursvoorzitter van de TNT Post Groep (TPG) en commissaris bij KPN. Hij wil dat KPN onder zijn leiding weer het boegbeeld van de Nederlandse economie wordt. "KPN is de afgelopen tijd onterecht door het slijk gehaald", zei Scheepbouwer gisteren.
KPN zucht momenteel onder een schuldenlast van 22,8 miljard euro door de aanschaf van peperdure umts-licenties en de overname van het Duitse mobiele telecombedrijf E-Plus. Het concern heeft gisteren echter iets meer lucht gekregen door het afsluiten van een kredietfaciliteit van 2,5 miljard euro bij een groep banken.
Op deze lening kan KPN een beroep doen wanneer het die nodig zou hebben. Volgens het bedrijf beschikt het daardoor tot ver in 2004 over voldoende kapitaal. Vorige week meldde KPN slechts tot de zomer van volgend jaar genoeg geld te hebben om de rekeningen te voldoen en de salarissen te betalen.
Voorwaarde
Voor de banken was de komst van Scheepbouwer als de nieuwe bestuursvoorzitter van KPN, een belangrijke voorwaarde voor het verstrekken van de miljardenlening. Daarop heeft Smits besloten een stap terug te doen.
Nu het voortbestaan van KPN voor de nabije toekomst is veiliggesteld, wordt het volgens Scheepbouwer tijd voor rust. Het telecomconcern heeft daarom alle fusiegesprekken stopgezet. "Het bedrijf krijgt de tijd om zich te herstellen. Onze medewerkers moeten zich weer kunnen concentreren op hun werk", aldus de nieuwe KPN-baas.
De komende maanden wordt de onderneming doorgelicht. Scheepbouwer zal daarna zo snel mogelijk naar verwachting in januari met een plan naar buiten komen hoe de winstgevendheid van KPN moet worden opgevoerd.
De wisseling in de top heeft KPN gisteren goed gedaan op de Amsterdamse effectenbeurs. Terwijl de AEX-index een half procent lager sloot, steeg de beurskoers van het telecombedrijf met 10,5% naar 2,63 euro. |