AMSTERDAM - KPN heeft de gesprekken met mogelijke fusiepartners per onmiddellijk stopgezet. Volgens de kersverse bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer wordt het telecomconcern de komende maanden doorgelicht, waarna rond januari een plan zal worden gepresenteerd dat de winstgevendheid van KPN fors moet gaan opschroeven. In de tussentijd gaat de verkoop van niet-kernactiviteiten wel door.
Volgens Scheepbouwer, die sinds 1998 commissaris is bij KPN, hoeft het concern de komende tijd zijn zelfstandigheid niet op te geven als er maar voldoende geld binnenkomt, waarmee het aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. "KPN moet in staat zijn op eigen kracht verder te gaan", zei hij gisteren.
De uitspraak van Scheepbouwer is opvallend. Twee weken geleden was KPN namelijk nog bereid overgenomen te worden door het veel kleinere Belgacom. Die fusiebesprekingen mislukten echter doordat de Belgen te hoge eisen stelden.
Scheepbouwer is al sinds 1998 actief bij KPN als commissaris. Hij liet gisteren weten geen enkele moeite te hebben het roer over te nemen bij KPN, terwijl hij als toezichthouder medeverantwoordelijkheid draagt voor de financiële problemen waarin het concern terecht is gekomen.
"De afgelopen jaren zijn er bij KPN geen strategische missers gemaakt. Bedrijven die geen umts-licentie hebben gekocht, gaan op den duur sluiten", verklaarde Scheepbouwer.
Zijn benoeming moet nog officieel worden goedgekeurd door de aandeelhoudersvergadering van KPN. Die zal binnen een maand bijeen worden geroepen. Tijdens die bijeenkomst zullen de KPN-aandeelhouders eveneens een nieuwe president-commissaris achter de bestuurstafel aantreffen.
Voormalig Getronics-topman Ton Risseeuw is namelijk gisteren benoemd tot president-commissaris van KPN als opvolger van Karel Hubée, die wel commissaris blijft. 'Mr. Getronics' zal worden bijgestaan door voormalig Philips-bestuurder Dudley Eustace, die als vice-voorzitter van de raad gaat fungeren.
De afgelopen maanden maanden hebben Risseeuw en Eustace zich als gedelegeerd commissaris actief bezig gehouden met de dagelijkse gang van zaken bij KPN. Onder andere op het gebied van de bedrijfsfinanciering en fusieonderhandelingen verleenden ze assistentie aan Paul Smits c.s. Maar nu er bij een groep banken een kredietfaciliteit van EUR2,5 miljard is geregeld en alle fusiebesprekingen zijn bevroren, gaan ze zich meer richten op hun toezichthoudende taak.
Risseeuw sprak gisteren lovende woorden over Scheepbouwer. "De komst van Ad Scheepbouwer is van eminent belang van KPN. We denken dat hij geknipt is voor deze functie. Ad is een eerste klas ondernemer met een voortreffelijk trackrecord. Ad heeft eveneens bewezen niet bang te zijn op kosten te besparen als het nodig is", zei Risseeuw. "Ad heeft bovendien het vertrouwen van de financiële wereld."
Het kan echter nog een tijdje duren voordat Scheepbouwer fulltime aan de slag gaat bij KPN. Hij heeft zijn verbintenis bij de TNT Post Groep (TPG) per 1 januari 2002 opgezegd. Scheepbouwer hoopt echter van de TPG-commissarissen toestemming te krijgen om al eerder bij KPN te beginnen.
Dat zal vermoedelijk afhankelijk zijn hoe snel TPG een opvolger kan vinden voor Scheepbouwer. Volgens de topman zal dat een zaak van enkele weken zijn.
KPN heeft overigens alles uit de kast gehaald om Scheepbouwer aan te trekken. "Zijn loon is sterk gerelateerd aan de winst en aandeelhouderswaarde. We zijn hierin veel verder gegaan dan eerder het geval was", zei Risseeuw gisteren.
Scheepbouwer heeft er geen enkele twijfel over dat de beurskoers van KPN de komende tijd gaat stijgen. Volgens hem is het bedrijf momenteel zwaar ondergewaardeerd op de beurs.
"Onze onderliggende waarde is verdampt van EUR71 miljard naar EUR3 miljard", zei hij. "De hele telecomindustrie is zwaar getroffen. Maar de huidige beurskoers weerspiegelt echter volstrekt niet de onderliggende waarde van het sterke bedrijf dat KPN is. De huidige beurswaarde is belachelijk."
Onder analisten werd gisteren vooral gespeculeerd over de vraag met welk plan Scheepbouwer in januari op de proppen komt. Volgens René Lokenberg, hoofd research van Van der Hoop Effektenbank, is dit "het voorspel van iets majeurs".
"De banken hebben niet op de blauwe ogen van Ad Scheepbouwer EUR2,5 miljard in het vooruitzicht gesteld", stelt Lokenberg. "De voorwaarden die daaraan zijn gesteld zullen ook de strategie betreffen. Dat de koers is gestegen duidt er ook op dat beleggers actie verwachten."