SCHIPHOL - KLM-president Leo van Wijk en Schiphol-topman Gerlach Cerfontaine hebben gisteren langdurig met elkaar gesproken over hun hoog opgelopen meningsverschillen. Het diepgaande conflict bleef echter onopgelost. De KLM-directie blijft bij het verwijt van monopolistisch gedrag en bereidt een procedure voor bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Ook is inmiddels een zwartboek samengesteld over machtsmisbruik door Schiphol.
Vertegenwoordigers van buitenlandse luchtvaartmaatschappijen, verenigd in de Board of Airlines Representatives in the Netherlands (BARIN), delen met de KLM de zware kritiek op het ontbreken van constructief overleg met de leiding van de luchthaven.
"Je kunt op Schiphol beter een sigarenzaak hebben dan vliegtuigen, want dan wordt er beter naar je wensen geluisterd", onderschreef gisteren general-manager Frank Takes van United Airlines. De vertegenwoordiger van 's werelds grootste luchtvaartmaatschappij stelt het ontbreken van enige waardering voor de investeringen in geluidsarme, nieuwste generatie vliegtuigen aan de kaak.
De luchtvaartmaatschappijen verwijten de Schiphol-top onevenredig veel aandacht voor de eigen commerciële activiteiten met de winkels en het zogenaamde Airport City Concept. De sterk gestegen Schiphol kosten met als gevolg verhoging van de tarieven en toeslagen voor passagiers is voor KLM en het merendeel van de buitenlandse concurrenten onaanvaardbaar en een bewijs voor het monopolistisch gedrag.
De buitenlandse luchtvaartmaatschappijen en de KLM delen de vrees voor de privatisering van Schiphol. De privatisering komt deze maand in de Tweede Kamer aan de orde komt bij de behandeling van de nieuwe Luchtvaartwet en de economische regulering rond Schiphol.
Uit vertrouwelijke documenten van o.a. de KLM, blijkt hoe moeizaam het overleg tussen de luchtvaartmaatschappijen en Schiphol verloopt. "De discussie loopt vast om een meningsverschil over de interpretatie van de klant/leverancier-relatie tussen KLM en Amsterdam Airport Schiphol en de mate van toewijding die moet kunnen bestaan bij het gebruik van de infrastructuur", stelt het hoofd van de KLM Ground Service, Ad Rutten, vast in zijn brief aan mr. M. E. van Lier Les, een directielid van Schiphol.
Investeringen in nieuwe, geluidsarme vliegtuigen, zoals de Boeing 777, worden bijvoorbeeld niet beloond met relatief lagere tarieven, zoals wel is beloofd. Onbegrijpelijk is het ook dat het laatste nieuwe Boeing toestel, de 'fluister'-Boeing 737 type 800, waarin KLM-dochter (80%) Transavia Airlines, miljarden heeft geïnvesteerd, in dezelfde tariefscategorie valt als de Boeing 737 type 300, uitgerust met de oude technologie met aanzienlijk meer geluidsproductie.
De relatie tussen KLM en Schiphol is ernstig verslechterd nu de Schiphol-directie ook formeel een eind wil maken aan de contracten en concessies met de KLM voor de taxfree-verkoop. Al ruim 40 jaar is dat in het winkelcentrum van Schiphol één van de nevenactiviteiten van de KLM. De luchthavendirectie heeft inmiddels bij de kantonrechter een procedure aangespannen. KLM wil op grond van dat 'machtsmisbruik' nu ook de NMa inschakelen.
De invoering van de irisscan, waarvoor door de luchthaven geselecteerde passagiers niet van de KLM moeten gaan betalen, is inmiddels onder de kritiek van de KLM-leiding opgeschort. De KLM wil haar passagiers principieel niet voor die overheidstaak laten betalen. De Schiphol-directie wil de irisscan aanbieden tegen betaling voor een soort bonuskaart, waarmee geselecteerde luchtreizigers o.a. ook aparte parkeerplaatsen, snellere incheckbalies en lounges krijgen.