De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 11 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Corus blijft water maken
door malaise staalmarkt

Van onze correspondent

   
 

LONDEN - Corus blijft water maken. De Brits/Nederlandse staalgigant leed over de eerste helft van dit boekjaar een verlies van £195 miljoen (circa ƒ700 miljoen), bijna twee keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Afnemende vraag in een staalmarkt die al met overaanbod kampt, luidt de zorgelijke diagnose.

Op de beurs zette het bericht de koers van het Midkapfonds gisteren opnieuw onder druk. Het aandeel Corus daalde 4% op EUR0,95, ondanks het feit dat analisten op een groter bedrijfsverlies (van wel £300 miljoen) hadden gerekend. De boodschap (het saneren heeft tot nu toe weinig geholpen) was dan ook pijnlijk, het vooruitzicht (voorlopig komt er geen prijsherstel voor staal) evenzeer.

De rode cijfers zijn geheel te wijten aan de malaise op de staalmarkt. Corus' Britse staalbedrijven, al sinds de fusie tussen British Steel en Hoogovens hét probleemkind, leden over de eerste zes maanden van dit jaar een operationeel verlies van £239 miljoen. (2000: -£153 miljoen). Het verliescijfer wordt nog gedempt door het winstgevende staalcijfer uit IJmuiden van £10 miljoen.

De 'overall' verslechtering is zorgelijk gezien de harde maatregelen, die het concern eerder trof. Zo zijn in fasen 10.000 banen geschrapt en meerdere staalfabrieken gesloten in het Verenigd Koninkrijk is de staalproductie met drie miljoen ton teruggebracht.

Hoewel Corus stelt dat de in februari aangekondigde saneringen in de komende anderhalf jaar tot een aanzienlijke kostenbesparing zullen leiden, is het effect van bezuinigingsmaatregelen tot dusverre nihil. De bedrijfskosten (exclusief het roestvrij-staal bedrijf Avesta) klommen zelfs fractioneel. Corus wijt dit aan hogere grondstof- en energiekosten, die de voordelen van kostenverlagingen en efficiencyverbeteringen "ruim" compenseerden. Bovendien blijft de concurrentiepositie door het aanhoudend dure Britse pond moeilijk.

Toch trachtte de kersverse bestuursvoorzitter Tony Pedder er gisteren de moed in te houden. "Corus is in goede vorm," probeerde hij. "De herstructureringen worden snel doorgevoerd. De kosten zijn onder controle. Ik hoop alleen op een herstel van de staalmarkt."

Daar wringt de schoen nou net. Door de economische groeivertraging is de marktvraag dit jaar verder teruggelopen. Initiatieven van de staalindustrie om de aanwezige overcapaciteit weg te snijden, zullen derhalve het gat tussen vraag en aanbod eerder op peil houden in plaats van verkleinen. De industrie, Corus incluis, blijft zo achter de feiten aanhollen.

Corus-topman Sir Brian Moffat bevestigde dit beeld met de mededeling dat een significant prijsherstel voor staal tot 2002 "niet waarschijnlijk" is. Om het tij te keren, praten de internationale staalconcerns volgende week in Parijs met de Europese Commissie en landelijke overheden in OESO-verband over het elimineren van inefficiënte productiecapaciteit voor staal. Doel is zwaar gesubsidieerde overheidsstaalbedrijven tot sluiting te dwingen, zodat de concurrentiepositie van 'gezonde' bedrijven toeneemt.

Eind deze maand komt Pedder voorts met nieuwe plannen om de kosten van Corus verder te drukken. Over hernieuwd banenverlies was hij mistig. "We hebben een lijn in het zand getrokken en zullen proberen die te verdedigen." Na aandringen gaf de Brit wel toe dat dit geen harde werkgarantie is. In dit licht kan ook de ingreep in IJmuiden worden gezien, waar de komende twee jaar 1200 tot 1500 banen moeten verdwijnen, zij het zonder gedwongen ontslagen.

IJmuiden produceert naast staal ook aluminium. Deze divisie kampte in het afgelopen halfjaar eveneens met een afzwakkende marktvraag. Toch bleven de aluminium-activiteiten zwarte cijfers schrijven: het bedrijfsresultaat kwam uit op £36 miljoen (2000: £65 miljoen).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 11 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.