SKOPJE - Macedonië is toch bereid in te stemmen met een verlengd verblijf van de NAVO, maar alleen als de westerse troepen de poreuze grens met de Servische provincie Kosovo gaan bewaken. Tegen een vredeskorps zoals SFOR in Bosnië of KFOR in Kosovo is de Macedonische regering fel gekant.
"Een vrede die in stand wordt gehouden door de NAVO is geen echte vrede", aldus regeringswoordvoerder Antonio Milosovski gisteren. "Tegen NAVO-troepen als onderdeel van een internationale troepenmacht met een mandaat van de Verenigde Naties die de grenzen moet bewaken, hebben wij niets", voegde hij eraan toe.
Milosovski reageerde op de vergadering van EU-ministers van Buitenlandse Zaken afgelopen weekeinde, waarbij werd besloten tot de noodzaak een troepenmacht te handhaven, vooral om de honderden burgerwaarnemers van de Organisatie van Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) te beschermen.
Aanvankelijk reageerde Macedonië sterk afwijzend, maar het bond gisteren in. Volgens diplomaten in Skopje dringt in Macedonische regeringskringen het besef door dat het vierkant afwijzen van verdere NAVO-bemoeienis tot negatieve resultaten kan leiden op de voor 15 oktober geplande donorconferentie voor Macedonië.
Op 26 september moet in principe de huidige NAVO-macht van 4500 soldaten, onder wie 250 Nederlanders, voldoende wapens hebben ingenomen van de Albanese rebellen om te kunnen vertrekken. Het Macedonische parlement moet tegen die tijd grondwetswijzigingen hebben doorgevoerd die de Albanese minderheid meer rechten geeft.
Kennelijk beginnen de rebellen, verenigd in het UCK, het gehele door de NAVO bewaakte proces met argwaan te beschouwen. Gisteren hadden opnieuw in een dorp bij de grens met Kosovo wapens moeten worden overgedragen aan NAVO-soldaten, maar de gehele dag bleven de UCK-strijders weg. In de 30 dagen durende missie van de NAVO moeten de rebellen 3300 wapens inleveren.
Een voorbode voor verdere problemen, en de door de EU geconstateerde noodzaak voor een langer NAVO verblijf, deed zich gisteren voor bij het begin van het officiële schooljaar. In de gebieden met een gemengde bevolking hielden ouders meer dan tienduizend scholieren thuis. De politie had blokkades opgeworpen om problemen tussen beide bevolkingsgroepen te verhinderen, maar bereikte daarmee alleen dat veel kinderen niet naar school gingen.
In de gemengde stad Tetovo werden Macedonische kinderen naar een aparte school gebracht, zodat zij, op verzoek van de ouders, niet met Albanese kinderen in een klas hoefden te zitten. "Dit is het begin van de etnische scheiding die iedereen zegt te willen verhinderen", aldus een schoolhoofd in Tetovo.