DEN HAAG - Een meerderheid in de Tweede Kamer wil wethouders verplichten om te wonen in de gemeente waar zij werken. Volgens de huidige wet woont een wethouder in principe in de gemeente waar hij werkzaam is, maar kan een gemeenteraad in uitzonderingsgevallen toch toestemming geven voor vestiging in een andere woonplaats.
De VVD, het CDA, GroenLinks en de ChristenUnie willen echter deze mogelijkheid voor ontheffing schrappen uit de wet. "Een wethouder moet binding hebben met de burgers in de gemeente waar hij werkt. Dat kan alleen als hij daar ook woont", aldus VVD-Kamerlid Te Veldhuis.
Minister Klaas de Vries (Binnenlandse Zaken) voelt er daarentegen niets voor om deze verplichting aan wethouders op te leggen. Volgens de PvdA-bewindsman kan dit in de praktijk tot schrijnende gevallen leiden.
"Stel dat een wethouder verliefd wordt op een boerin die in een boerderij woont die net een paar meter buiten de gemeentegrens ligt. Dan kun je toch moeilijk zeggen: Of je verplaatst de boerderij of je gaat weg bij de vrouw", aldus De Vries gisteren tijdens een debat in de Tweede Kamer over de kabinetsvoorstellen om de gemeentelijke politiek aantrekkelijker te maken voor burgers.
Een Kamermeerderheid stelt verder voor om gemeenteraden, die besluiten een grootschalig onderzoek in te stellen naar een bepaalde kwestie, dezelfde dwangmiddelen te geven als die van de Tweede Kamer bij het houden van een parlementaire enquête. Dat zou bijvoorbeeld betekenen dat de raden personen die niet komen opdagen voor een verhoor, kunnen gijzelen.
Minister de Vries is fel tegen dit voorstel, dat volgens hem in ieder geval al niet uitvoerbaar is in kleine gemeenten. "Laten we de gemeenten niet opzadelen met het sterkste middel dat we hebben. Zeker niet als de Tweede Kamer zelf al op haar tenen moet lopen om een enquête goed uit te voeren", aldus De Vries.