De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 11 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  GroenLinks-senator Pormes
zat bij Molukse activisten

door Martijn Koolhoven

   
 

DEN HAAG - Het onlangs beëdigde Eerste-Kamerlid Sam Pormes (47) van GroenLinks blijkt een verleden te hebben in de militante Molukse actiewereld. Pormes is de eerste senator van Molukse afkomst. De Landelijke Bijstandsgroep Terreurbestrijding (LBT), die in de jaren zeventig werd opgericht nadat plannen waren uitgelekt dat Molukse jongeren koningin Juliana of premier Van Agt wilden gijzelen, heeft Pormes jarenlang op de korrel gehad.

Pormes heeft in 1982 zeven maanden vast gezeten voor betrokkenheid bij een schietpartij op een politie-auto. Door de rechtbank in Assen werd hij tot drie jaar cel veroordeeld, maar in hoger beroep werd hij door het Gerechtshof vrijgesproken.

Uit vertrouwelijke documenten, waarover De Telegraaf beschikt, blijkt dat de huidige GroenLinks-senator jarenlang in een zogenoemde 'Top-15' stond van personen die voortdurende aandacht van het LBT kregen.

Uit de documenten blijkt dat Sam Pormes op de achtergrond ook een rol heeft gespeeld tijdens de Molukse acties in de jaren zeventig. In de door de opsporings- en inlichtingendiensten gemaakte organisatieschema's over de militante Molukse actiebewegingen in Nederland, speelt Sam Pormes een prominente rol. Ook bij de kapingsacties in Wijster (de trein) en Bovensmilde (de school) duikt de naam van Sam Pormes op, maar aldoor op de achtergrond. Hij is echter nooit strafrechtelijk vervolgd voor deze betrokkenheid.

De Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD), die niet wil ingaan op het verleden van de senator, zegt wel: "De integriteit van de openbare sector en in het bijzonder die van (kandidaat) politieke ambtsdragers, is essentieel voor het goed functioneren van de democratische rechtsorde. Ter bescherming van dit belang dienen alle beschikbare middelen te worden benut", aldus de BVD, die zegt pas onderzoek te kunnen doen naar de integriteit van een Kamerlid nadat de betreffende politieke partij de dienst daar zelf om verzoekt.

Alle zaken, die het onderzoek van De Telegraaf hebben opgeleverd, zijn voorgelegd aan GroenLinks. In een reactie zegt Wim de Boer, voorzitter van de Eerste Kamer-fractie van GroenLinks dat er geen verrassingen bij zaten. "Toen Sam Pormes Eerste Kamerlid werd, heb ik uitvoerig met hem gesproken. Hij heeft naar mijn mening alle vragen die ik had afdoende beantwoord en ook met stukken onderbouwd. Hij heeft in de loop der jaren verschillende juridische procedures gevoerd en die allemaal gewonnen. Ik vond het in ieder geval voldoende informatie en ik zag voor hem geen problemen voor het vervullen van het Kamerlidmaatschap."

De Boer zegt dat in het gesprek met Pormes alle zaken aan de orde zijn geweest die GL zou moeten weten. "Hij heeft volledige opening van zaken gegeven. Hij zegt volledig te zijn vrijgepleit en hij heeft geen zaken meegenomen uit het verleden die hem nu zouden verhinderen de functie van Kamerlid te vervullen. Sam is al een aantal jaren gemeenteraadslid in Assen en die taak vervult hij goed", aldus Wim de Boer. Partij-voorzitster Mirjam de Rijk zegt nog niet te kunnen reageren omdat het samenstellen van de lijst van kandidaten van GL voor de Eerste Kamer onder verantwoordelijkheid van haar voorganger heeft plaatsgevonden. Later deze week komt zij met een reactie.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 11 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.