De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 11 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Goudmijn dicht met gereedkomen ringweg
Justitie int ƒ4,5 miljoen
aan boetes op A10-West

door Gijsbert Termaat en Tjerk de Vries

   
 

AMSTERDAM - Met het openstellen van de vernieuwde A10-West in Amsterdam heeft Rijkswaterstaat tegelijkertijd een goudmijn voor justitie gesloten. Tijdens de drie maanden durende renovatiewerkzaamheden aan de ringweg, zijn maar liefst 19.000 automobilisten door de politie direct op de bon geslingerd.

Daarnaast werden naar schattingen van het Amsterdamse korps ook nog eens 10.000 weggebruikers geflitst.

Het aantal van bijna 30.000 bekeuringen in drie maanden tijd van 26 mei tot 27 augustus op één snelweg betekent een absoluut record voor Nederland.

Gemiddeld levert een boete de staatskas zo'n 150 gulden op, zodat de uitvoering van de megaklus aan de A10 ongeveer 4,5 miljoen gulden in het laatje bracht.

De bekeuringen zijn met name uitgedeeld op het opengebroken weggedeelte met een lengte van nog geen zeven kilometer. Het zijn vooral snelheidsovertreders geweest die daar massaal werden bekeurd.

Op het traject gold tijdelijk een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur. Vooral in de eerste weken hield vrijwel niemand zich daar aan. Al ver voor de eigenlijke renovatie startte Rijkswaterstaat met de voorbereidingen. Ook toen gold een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur en ook toen lapten velen dit aan hun laars. Dit leverde van januari tot en met maart dan ook al ruim 15.000 bekeuringen op.

Flitspalen

De boeteregen had nog veel erger kunnen uitpakken als de flitspalen, mede op aandringen van hoofdcommissaris Jelle Kuiper van de Amsterdamse politie, niet met een ruime marge waren ingesteld.

Verder kregen honderden automobilisten een boete van 120 gulden voor het inrijden van afgesloten afritten. Deze afritten waren van een bussluis voorzien, omdat vrachtverkeer er wel gebruik van mocht maken. Gewone auto's konden er echter wel langsrijden. De politie was daar uitermate alert op en slingerde misbruikers direct op de bon.

In totaal heeft de politie de bewuste drie maanden 10.707 uren gestoken in daadwerkelijke surveillance op de A10. De aanwezigheid van de politie en de maximum snelheid van 70 kilometer tijdens de werkzaamheden leverde wel 60% minder aanrijdingen op dan voorheen. "En als er al één plaatsvond was dat met veel minder ernstige gevolgen dan anders, omdat er niet hard werd gereden," aldus de politie.

Voor minister T. Netelenbos (Verkeer) was dit onder andere aanleiding om te pleiten voor invoering van de maximale snelheid van 70 kilometer per uur tijdens de spits in grote steden. Ook zou het een betere doorstroming van het verkeer opleveren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 11 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.