De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 10 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Angst regeert de aandelenmarkten
   
 

AMSTERDAM - Wall Street en de andere financiële markten hebben zwaar te lijden onder de slechte of op zijn minst tegenstrijdige economische gegevens. Dat meldt Michael Toorop van Prudential Bache Securities. Het gevoel van onbehagen oftewel de recessie-angst wordt maar niet weggenomen bij de beleggers, zeker niet na de jongste Amerikaanse werkloosheidscijfers.

Het sentiment is duidelijk negatief. Beleggers blijven liever aan de kant staan en er wordt meer geld uit beleggingsfondsen gehaald dan erin wordt geïnvesteerd.

Toch kent het negatieve sentiment ook een positieve kant. Wanneer het overgrote deel van de beleggers negatief is, is de bodem vaak nabij. Een van de indicatoren is de vraag naar putopties versus callopties. Deze verhouding is al gelijk aan het niveau van maart, de vorige bodem van de aandelenmarkten.

Algemeen wordt aangenomen dat de Federal Reserve op korte termijn voor de achtste keer de rente zal verlagen, maar als de economie niet snel tekenen van herstel gaat vertonen, zal een renteverlaging averechts werken. Hoe lager de rente staat, hoe minder mogelijkheden de Centrale Bank overhoudt om de economie te stimuleren. Beleggers zullen vrezen voor een situatie vergelijkbaar met die in Japan.

Al heeft de maand oktober de reputatie, historisch gezien is september de slechtste maand voor de beurs en tot nu toe lijkt september die traditie eer aan te doen.

Ook deze week komt er weer een aantal economische cijfers uit. Vrijdag wordt de producentenprijsindex gepubliceerd. Deze inflatiegraadmeter wordt verwacht uit te komen op +0,1%. Andere cijfers vrijdag zijn de detailhandelsverkopen (verwachting +0,3%), de capaciteitsbenuttingsgraad (verwachting 76,8%) en de industriële productie (verwachting -0,1%).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 10 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.