ROTTERDAM - De Nederlandse bergers van de Koersk hebben dit weekeinde met grote tegenslagen te maken gehad.
Daardoor is de zwaar beschadigde neus van de gezonken Russische kernonderzeeër nog altijd niet verwijderd. Het hele bergingsproject zal daardoor zeker opnieuw enkele dagen vertraging oplopen.
Aanvankelijk heerste er grote tevredenheid over het verloop van de unieke zaagklus, die plaatsvindt op de bodem van de Barentszzee, op ruim honderd meter onder het wateroppervlak. Op basis van eerdere prognoses was zelfs de verwachting dat de neus afgelopen vrijdag al van de romp zou worden gescheiden.
Dit weekeinde echter heeft de zaagketting totaal niet gewerkt. Door een kabelbreuk in de aandrijfketting en problemen met de hydraulische aandrijving van de speciaal geconstrueerde zaag zijn de mannen van Smit Tak en Mammoet geen centimeter opgeschoten.
"Alles wat mis kon gaan, ging dit weekeinde mis. Het was de Wet van Murphy: alle problemen volgden elkaar in ras tempo op", aldus een teleurgestelde woordvoerder L. Walder van Smit en Mammoet.
Volgens Walder was de sfeer aan boord van de bergingsvaartuigen dan ook niet om over naar huis te schrijven. "Het zagen zelf ging juist zo goed. Dan is het niet leuk dat het nu zo tegenzit. Maar één ding is zeker: die neus gaat er de komende dagen af."
Hoeveel dagen de hele bergingsoperatie door het vervelende oponthoud nu gaat uitlopen, was gisteren nog onbekend. "Morgen gaat het projectteam om de tafel zitten om te kijken hoe groot de vertraging precies is", aldus zegsman Walder gisteren.
Volgens hem komt het totale project nog niet in gevaar. "Het weer is nog steeds goed en dat is in die contreien het allerbelangrijkste."
Het bergingsponton Giant is dit weekeinde in Noord-Noorwegen aangekomen. Pas als de neus van de Koersk is verwijderd en duikers nog een aantal voorbereidingen aan het wrak hebben verricht, zal de Giant naar de rampplek worden versleept. Pas dan kan met de eigenlijke hijsklus worden begonnen. Wanneer dat zal gaan gebeuren, is nog onduidelijk. Half september, de streefdatum, lijkt vrijwel zeker niet meer te worden gehaald.