AMSTERDAM - Niet alleen koningin Beatrix of de Brandenburger Tor, maar ook de paus of prins Rainier van Monaco in je knip. Die kans is vanaf 1 januari heel reëel. Dat wordt wennen voor de consument. De Nederlander die momenteel met maar een handjevol munten rondloopt, krijgt in het nieuwe jaar te maken met 120 verschillende euromunten.
Want behalve de twaalf landen van de eurozone treffen ook de dwergstaten Vaticaanstad, San Marino en Monaco voorbereidingen om hun bijdrage te leveren.
|
Niet alleen koningin Beatrix of de Brandenburger Tor, maar ook de paus of prins Rainier van Monaco in je knip. (Foto: ANP)
|
De eurobankbiljetten gaan er overal bijna hetzelfde uitzien. In een opwelling van nationale sentimenten besloten de ministers van de eurozone dat de nieuwe munten echter een nationale zijde zouden krijgen. En verder krijgt Nederland zijn randinscriptie 'God zij met ons' op de munt van twee euro. Aan de diepgewortelde angst voor inflatie van de Duitsers wordt tegemoetgekomen met de creatie van de kleine één- en twee-eurocenten.
De eurolanden mogen ook nog eens doorgaan met het uitgeven van speciale munten, die echter alleen in eigen land mogen worden uitgegeven. Nederland bijt het spits af met een munt ter gelegenheid van het huwelijk van prins Willem-Alexander.
Ondanks het woud aan munten straks in euroland, is Het Nationaal Forum voor de invoering van de euro niet echt ongerust over verwarring bij het publiek. Een woordvoerder vindt het een kwestie van gedegen voorlichting.
De munten van de ministaatjes Vaticaanstad en San Marino komen met afbeeldingen van de paus en de heilige Marinus. De verwachting is overigens wel dat de munten van de dwergstaten, net als de speciale nationale munten, vooral een verzamelaarsobject zullen worden.
De woelige geschiedenis van Europa wordt benadrukt door de komst van 24 munten van de ministaatjes, die het totaal op 120 stuks brengt. Via de herziening van oude verdragen met Italië of Frankrijk mogen de landjes doorgaan met het slaan van een geringe hoeveelheid munten. (ANP)