AMSTERDAM - Op de Amsterdamse effectenbeurs werden gisteren aandelen uit alle sectoren massaal in de verkoop gedaan. Nadat de AEX donderdag al door het belangrijke steunniveau van 512 punten was gezakt, kwam gisterochtend een enorme verkoopgolf op gang. Daardoor daalde de beursgraadmeter tot ver onder de 500 punten. Uitgerekend het veelgeplaagde KPN was het enige aandeel dat zich enigszins aan de malaise kon onttrekken.
|
Op de Amsterdamse effectenbeurs werden gisteren aandelen uit alle sectoren massaal in de verkoop gedaan.
|
Door het negatieve sentiment sloot de AEX-index 14,29 punten (oftewel 2,9%) lager op 486,04. De Midkap verloor 8,43 punten (1,9%) op 438,52.
Zelfs een noodgedwongen adempauze kon de dalende koersen niet keren. De handel op Euronext Amsterdam lag gisterochtend vanwege een technische storing voor de zoveelste keer dit jaar ruim een halfuur stil. "Als Euronext die storingen nu eens onder controle krijgt, kan de beurs voortaan gewoon weer om 17.00 uur sluiten", sneerde een handelaar.
Dat de Amsterdamse beurs gisteren fors lager eindigde, kwam voor velen niet als een verrassing. "Het marktsentiment is op dit moment erg slecht.
Niemand wil in zo'n situatie in het weekeinde met een long-positie zitten", zei een analist. "Toch vonden er ook veel paniekverkopen plaats. Ik denk dat we nog tien punten omlaag kunnen, maar dat we daarna toch weer herstel zullen zien."
Tijdens de beurshandel durfde gisteren echter niemand van herstel te spreken. Van de hoofdfondsen eindigden er slechts twee hoger, twee onveranderd en maar liefst 21 lager.
De financials waren voor een groot deel verantwoordelijk voor de daling van de AEX-index. Zowel ABN Amro (-4,9% op 18,69), Aegon (-4,3% op 28,50), Fortis (-3,8% op 28,14) als ING (-5,1% op 30,60) sloten lager. Ook de 'zwaargewichten' Unilever (-3,2% op 65,55) en Koninklijke Olie (-2,9% op 60,28) incasseerden een behoorlijk verlies.
Philips hield de schade enigszins beperkt met een koersdaling van 1,3% op 25,87. Positief voor het elektronicaconcern was dat de Amerikaanse chipgigant Intel zijn omzetverwachting voor het lopende kwartaal handhaaft. Door dit nieuws kon ook chipmachinefabrikant ASML overeind blijven. Het aandeel sloot 0,8% lager op 16,85.
Bij UPC volgt John Riordan de vorige maand opgestapte Mark Schneider op als bestuursvoorzitter. De kabelaar noteerde onveranderd op 0,34. Branchegenoot Versatel eindigde eveneens onveranderd op 0,70.
KPN was gisteren de sterkste stijger onder de hoofdfondsen. Het onder torenhoge schulden zuchtende telecomconcern wist 5,8% aan te dikken op 2,38. Dit ondanks dat het gezaghebbende bureau Moody's donderdagavond de rating voor de kredietwaardigheid van KPN verlaagde. "Maar beleggers hadden dat eigenlijk al verwacht", aldus een handelaar. Positief was dat het Singaporese telecombedrijf Singtel bereid zou zijn $600 miljoen te betalen voor het 22,3%-belang van KPN in het Indonesische mobiele telecombedrijf Telkomsel.
Zakenbank Credit Suisse First Boston heeft het beleggingsadvies voor Wolters Kluwer verhoogd van 'houden' naar 'kopen'. Het aandeel steeg met 0,7% naar 23,07.
KPNQwest bekwam van de koersdreun die het donderdag had opgelopen. Het bedrijf bracht gisteren een persbericht uit dat KPN tot april 2004 zonder toestemming van zijn Amerikaanse partner Qwest niet uit KPNQwest kan stappen. Dit stelde beleggers iets gerust, want het aandeel noteerde slechts 2 eurocent lager op 4,62.
In de Midkap viel de zware koersdaling van PinkRoccade op. De automatiseerder, die donderdag nog goede halfjaarcijfers had gepresenteerd, verloor gisteren maar liefst 15,9% op 29. De Midkapper ging op de beurs massaal in de verkoop nadat ABN Amro, ING Barings en Rabo Securities het fonds van de kooplijst hadden gehaald.
Op de lokale markt liep ook ICT Automatisering een behoorlijke dreun op. Het bedrijf daalde met 26,7% naar 8,80 nadat het had aangekondigd dat de nettowinst dit jaar 25% lager gaat uitkomen.
Na een korte handelsonderbreking maakte Aalberts Industries bekend niet te gaan samenwerken met Philips. Het aandeel zakte 1,9% naar 27,75.
Samas trakteert zijn aandeelhouders op een terugbetaling van 6 per aandeel. Beleggers lieten zich dit prima smaken. Het fonds sloot 5,4% in de plus op 12,70.
Gemengd nieuws kwam er gisteren van Tulip. Het Nederlandse computerbedrijf heeft een kort geding tegen Dell verloren.
Volgens Tulip heeft de Amerikaanse computergigant jarenlang inbreuk gemaakt op één van zijn octrooien, maar de Haagse rechter is daar niet van overtuigd.
Nabeurs maakte Tulip bekend dat het nettoverlies in de eerste helft van 2001 is uitgekomen op 3,9 miljoen. In dezelfde periode van vorig jaar bedroeg het nettoverlies nog 6,6 miljoen.
Tulip verwacht in het tweede halfjaar een positief operationeel resultaat te behalen. Volgens het bedrijf kan heel 2001 met een winstje worden afgesloten als een aantal factoren meezitten, waaronder renteontwikkelingen en valutawisselingen.
Het aandeel was voor de bekendmaking van de halfjaarcijfers 12,1% lager gesloten op 0,29.
Bernard Vogelsang