De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 8 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Alom argwaan over
ommezwaai Mugabe

Van onze correspondent

   
 

HARARE - Zimbabwes toezegging dat het geen bezettingen van blanke boerderijen meer zal toestaan, is in Zimbabwe zelf met twijfel en ongeloof ontvangen. Zimbabwe deed de toezegging in onderhandelingen met andere landen van het Britse Gemenebest in Nigeria. Volgens het akkoord zal Zimbabwe erop toezien dat boerderijen die nu bezet zijn en niet op de onteigeningslijst staan, worden ontruimd.

"Oorlogsveteranen op die boerderijen zullen worden overgebracht naar boerderijen die wél onteigend worden", aldus de Zimbabwaanse minister van Buitenlandse Zaken Stan Mudenge, die namens president Robert Mugabe de onderhandelingen bijwoonde. Ook beloofde Zimbabwe dat voortaan de wet wordt gerespecteerd en hard wordt opgetreden tegen intimidatie en geweld. In ruil daarvoor zal Groot-Brittannië de blanke boeren compenseren voor de onteigening van hun bedrijven. De onderhandelingen zullen op basis van vrijwilligheid gehouden worden.

Van Britse kant werd terughoudend gereageerd. "Het gaat erom wat er in de praktijk gebeurt", aldus minister Jack Straw van Buitenlandse Zaken. Een politiek analist in Harare, John Makumba, noemde het akkoord "klassieke belazerij". Hij wees erop dat van de 4600 blanke boerenbedrijven in Zimbabwe 95 procent op de onteigeningslijst staat. "De 1700 boerderijen die nu bezet zijn, staan ook op die lijst, dus hoeven de bezetters die niet te ontruimen", aldus Makumba.

De leider van de oorlogsveteranen, Joseph Chinotimba, gaf te kennen dat hij zijn volgelingen voorlopig niet zal bevelen de bezettingen te staken. "Eerst moet de regering mij over deze kwestie inlichten. Het zijn de blanke boeren die alle problemen veroorzaken, wij niet", aldus Chinotimba.

Een woordvoerder van Zimbabwes oppositiepartij MDC, Tendal Biti, noemde het akkoord een wassen neus. Biti: "Hoe wil je van Mugabe verwachten dat hij zich houdt aan een niet-bindend akkoord terwijl hij zich niets aantrekt van zijn eigen grondwet en zijn eigen rechters?"

Een zegsman van de blanke Boerenbond, Colin Cloete, was gematigd optimistisch: "Ik hoop dat Mugabe serieus is en geen mooi weer speelt."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 8 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.