De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 8 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Afkomst splijt Fiji-eilanden

door Ralph Dekkers

   
 

SUVA - Het rommelt weer in het paradijs. De eerste verkiezingen in Fiji sinds de mislukte zakenman George Speight 16 maanden geleden een coup pleegde zijn weliswaar zonder geweld verlopen, maar de uitslag legt eens te meer de grote verdeeldheid bloot.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
Waarnemend premier van Fiji, Laisenia Qarase, troost een etnisch-Indiase vrouw. (Foto: REUTERS)
Gevoed door de gedachte 'eigen volk eerst' brachten ruim 400.000 Fijiërs, verdeeld over zo'n 110 eilandjes, hun stem uit. Het tellen van de stemmen bevestigde nog eens dat niet de azuurblauwe zee de eilandbewoners van elkaar scheidt, maar hun etnische afkomst.

Waarnemend premier Laisenia Qarase, een inheemse Fijiër, behaalde met zijn SDL 31 van de 71 parlementszetels. De door etnische Indiërs gedomineerde Arbeidspartij van ex-premier Mehendra Chaudry kreeg 27 zetels.

De twee kemphanen staan lijnrecht tegenover elkaar. Qarase wil de macht teruggeven aan de oorspronkelijke bewoners omdat ze "de controle over hun land hebben verloren". Volgens Chaudry is er sprake geweest van massale electorale fraude. Hij dreigt naar de rechtbank te stappen.

Apart

De etnische Indiërs, die in de 19e eeuw door de Britten naar Fiji werden gehaald, maken 44 procent van de bevolking uit. Hun relatief grote rol in de economie en politiek zet kwaad bloed bij veel oorspronkelijke Fijiërs. De twee bevolkingsgroepen leven nagenoeg apart van elkaar; gemengde huwelijken zijn er nauwelijks.

In 1999 werd Chaudry tot de eerste etnisch-Indiase premier van het sinds 1970 onafhankelijke land gekozen. Reden voor Speight en consorten het parlement te bestormen en de premier en een aantal ministers 56 dagen gegijzeld te houden. Chaudry zou de rechten van de inheemse bevolking verkwanselen.

Na een akkoord met het leger werd een regering onder leiding van Qarase geïnstalleerd. Speight belandde achter de tralies. Het proces tegen hem wegens verraad, waarop de doodstraf staat, begint begin volgend jaar.

De nationalist Speight, die aan de verkiezingen mocht deelnemen omdat hij nooit is veroordeeld, lijkt alsnog zijn zin te krijgen. Zelf behaalde hij een zetel en zijn partij, de Conservatieve Alliantie, kwam op een totaal van zes.

Zo is de partij van Speight de voornaamste gesprekspartner geworden van de SDL voor de vorming van een coalitie. Qarase en Speight hebben hetzelfde doel: koste wat het kost de etnische Indiërs buiten de regering te houden. Want volgens Qarase is Fiji de komende 20 à 30 jaar nog niet klaar voor een etnisch-Indiase premier. De rol van de couppleger lijkt uitgespeeld, maar daarmee is er nog lang geen einde gekomen aan de polarisatie in het paradijs.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 8 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.