DURBAN - De VN-conferentie tegen racisme in Durban, Zuid-Afrika, is gisteravond de 'blessuretijd' in gegaan. De onenigheden tussen de 15.000 gedelegeerden uit 161 landen leken na een week vergaderen nog steeds onoverbrugbaar, al zag het er gisteravond naar uit dat er wel een doorbraak zou worden bereikt over het Midden-Oosten. Een definitieve slotverklaring bleef echter uit.
De Arabische landen gingen akkoord met de door gastland Zuid-Afrika voorgestelde ontwerptekst om het conflict tussen de EU en de Arabische Liga over de staat Israël op te lossen. Dat conflict dreigde de conferentie te torpederen en was er de oorzaak van dat de VS en Israël al twee dagen na de start van de top naar huis terugkeerden.
In het compromis wordt gesproken van de 'benarde toestand van het Palestijnse volk onder buitenlandse bezetting'. Ook wordt verwezen naar het recht op veiligheid van alle landen, waaronder Israël. De Arabische landen drongen er niet langer op aan Israël in de slottekst te beschuldigen van racisme en volkerenmoord.
Het was gisteravond nog steeds niet duidelijk of ook de andere meningsverschillen waren opgelost.
De Zuid-Afrikaanse omroep SABC zei gisteravond dat Afrika een 'overwinning' had behaald omdat de EU akkoord was gegaan met de stelling dat slavernij en kolonialisme misdaden tegen de menselijkheid zijn. De EU ging volgens de SABC met deze tekst pas akkoord toen Afrikaanse juristen de Europeanen hadden verzekerd dat er geen rechtszaken tegen de voormalige koloniale staten worden aangezwengeld.
Bovendien zou, volgens de SABC, het Afrikaanse blok hebben ingestemd met de woorden 'herstellende maatregelen' in plaats van 'herstelbetalingen' als compensatie voor de verliezen die Afrika wegens slavernij en kolonialisme heeft geleden.
De Afrikaanse eis dat de EU zich bindt tot kwijtschelding van de buitenlandse schuld van Afrika, is volgens de SABC veranderd in 'schuldverlichting'. Maar er was gisteravond nog steeds geen overeenstemming over het woordje 'verontschuldiging'. Dat woord moeten volgens Afrika de westerse landen gebruiken als zij over de slavernij praten, terwijl met name de EU alleen bereid is spijt te betuigen.