De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 8 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Helft Nederlanders
leeft niet gezond

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

AMSTERDAM - De helft van de Nederlandse bevolking gedraagt zich ongezond, maar 85% voelt zich wel gezond. Uit het rapport De Sociale Staat van Nederland van het SCP blijkt dat een kwart van de Nederlanders lijdt aan een langdurige aandoening. Een op de twaalf mensen heeft psychische problemen.

Veertig procent beweegt veel te weinig, bijna een op de drie nederlanders is te dik, meer dan 25% drinkt te veel en 40 procent rookt. In het jaar 2000 wachtten 300.000 mensen op een medische behandeling.

Toch is er ook goed nieuws: meisjes die nu worden geboren, worden gemiddeld tachtig jaar oud, jongens halen de 75. De 65-plussers van nu leven nog gemiddeld vijf jaar zonder al te grote gezondheidsklachten.

Verder studeren we steeds langer: in tien jaar steeg het aantal Nederlanders met een diploma van het hoger onderwijs van 18% naar 23%. Gemiddeld zitten we nu 17 jaar op school. Ondanks de grote toestroom van migranten met een slechte vooropleiding daalde het aantal mensen zonder al teveel diploma's van 21 naar 15%. Het aantal zeer moeilijk opvoedbare kinderen in het speciaal onderwijs steeg in tien jaar met veertig procent.

Geweld

Een kwart van alle Nederlandse volwassenen wordt slachtoffer van mishandeling, bedreiging, een seksueel delict, inbraak, autodiefstal, vernieling of zakkenrollerij. Dit komt neer op zo'n drie miljoen landgenoten per jaar. Een derde van de daders is van buitenlandse afkomst; vooral Marokkanen en Antillianen scoren hoog.

Ondanks de toename van de criminaliteit voelt 70 procent van de Nederlanders zich 'veilig'. Tegelijkertijd ziet het merendeel (85 procent) de oprukkende criminaliteit als één van de belangrijkste maatschappelijke problemen.

Uit het SCP-rapport wordt duidelijk dat jonge mannen en allochtonen over-vertegenwoordigd zijn onder de daders van gepleegde misdrijven. Een derde van de verdachten uit 1998 is geboren in het buitenland, vooral op de Antillen en Marokko.

Niet iedereen heeft even veel kans om slachtoffer te worden. Jongeren bijvoorbeeld lopen een grotere kans om met geweld te maken te krijgen omdat ze vaker uit gaan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 8 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.