De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 8 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Geweld en dreigementen voor velen te veel
Allochtone patiënten
verjagen huisartsen

Van onze correspondent

   
 

UTRECHT - Een aantal Utrechtse huisartsen heeft zijn stethoscoop in de wilgen gehangen, omdat de agressie van voornamelijk allochtone patiënten onverdraaglijk werd. Collega's, die met hetzelfde bijltje hakten, zochten hun heil ergens anders of staan op het punt dat te doen.

In het opvullen van de vacatures heeft dokter J.G. Blankestijn van de Regionale Huisartsen Vereniging een hard hoofd. "Niemand zit op geweld te wachten. Door de leegloop zitten binnenkort 25.000 Utrechters zonder huisarts", zo verwacht hij.

Na vier jaar werken in de probleemwijk Kanaleneiland heeft huisarts mevrouw J.B. van Ditmarsch haar praktijk op slot gegooid. Zij zocht gisteren haar toevlucht in een gebouw op het terrein van het Ziekenhuis Oudenrijn. "Hier voel ik me veilig, want ik kan een beroep doen op de veiligheidsbeambten van het ziekenhuis. In mijn praktijk op de Spaaklaan heb ik te veel dreigementen naar mijn hoofd gekregen. Ik kan er wel een boek over schrijven", zegt ze.

Mevrouw Van Ditmarsch heeft het hoofd in de schoot gelegd, nadat zij al zo'n tachtig agressieve patiënten uit haar bestand had geschrapt. Volgens de medicus, wier praktijk voor het grootste deel uit mensen van Marokkaanse afkomst bestond, is zij uiteindelijk bezweken aan de onredelijke eisen die aan haar werden gesteld.

Zo werd de huisarts met dreigementen afgeperst om onmiddellijk afspraken of opnames met ziekenhuisspecialisten te bewerkstelligen. Ook gingen de ruiten van haar auto aan gruzelementen en werd haar instrumentenkoffer gestolen. In de wachtkamer was het eveneens regelmatig prijs. Haar assistente werd regelmatig uitgekafferd of met een mes bedreigd en scheldende lastposten zagen er niet tegenop om naast andere spullen zelfs het toiletpapier te stelen.

Door de absurd toegenomen agressie keert tien procent van de in totaal iets meer dan honderd Utrechtse huisartsen dit jaar het vak de rug toe. Vanuit de gemeente en GGD zijn inmiddels stemmen opgegaan om maatregelen te treffen. Een van de geopperde ideeën is het formeren van meer groepspraktijken. De Landelijke Huisartsenvereniging spreekt van een sprong in het duister. "Alsof een combinatie van tot nu toe zelfstandig opererende huisartsen een peulenschil is", zegt Blankestijn.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 8 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.