HOENDERLOO - In de hectische tijden na de uitschakeling voor het WK is er soms ook nog goed nieuws voor Louis van Gaal. Zo haalde de bondscoach gisterochtend deze krant van de stoep bij zijn bungalow in Hoenderloo. "Ik dacht: wat is dat nou? 67 procent van het volk is voor mijn aanblijven. Wim Kok zou zo'n score willen voor de PvdA. Ik wil me niet rijk rekenen, maar ik moet toegeven dat ik het leuk vind als ik zoiets lees."
Maar gelijk toonde Van Gaal zich ook weer achterdochtig. Volgens de bondscoach is er redelijk genuanceerd gereageerd op de uitschakeling. Hij zegt structureel al twee, drie jaar gezocht te worden door deze krant. "Waarschijnlijk heeft de uitslag niet voldaan aan de verwachtingen van de opdrachtgever. Ze waren misschien wel bang dat er lekken waren bij het NIPO", zocht hij ten onrechte de reden van de publicatie, notabene prominent op de voorpagina.
"Toen ik in Spanje begon bij Barcelona, was 98 procent voor mijn komst. Na drie maanden was dat omgedraaid. Dat gebeurt, zo snel verandert het, dat is voetbal. Het had in de wedstrijd ook zo kunnen gebeuren. Maar je moet wel respect houden voor elkaar. In Spanje werd er iedere week een enquete gehouden als we verloren. Dat is manipulatie. Men heeft zich vergist in de cultuur van Nederland. Die is nuchterder. In Spanje is het allemaal veel emotioneler. Ze hadden het NIPO beter kunnen laten onderzoeken waarom ik geen respect krijg." De aanval is de beste verdediging, moet Van Gaal hebben gedacht. Ondanks de soms stevige kritieken uit diverse hoeken. Dat hij als bondscoach direct verantwoordelijk is voor het sportieve drama, weet hij zelf als geen ander. "Dat er discussie is, vind ik logisch. Het is nogal wat dat we uitgeschakeld zijn. En het raakt veel mensen. Logisch dat er dan een discussie ontstaat. Alleen slaan sommigen door."
Onderhand werd Van Gaal ook onaangenaam verrast door zijn eigen bazen. De KNVB besloot namelijk zonder zijn medeweten de oefenwedstrijd tegen Brazilië van de kalender te halen. Ook ontmoetingen met Spanje en Frankrijk staan op de helling of worden mogelijk tot uitwedstrijd verheven. Het was een ingreep van bovenaf, die met beroering werd vernomen door de staf van Oranje. Voor Van Gaal was het een vervelende gang van zaken, die geen schoonheidsprijs verdiende. Zeker omdat het naar buiten is gebracht en zodoende ook voor het team, dat een behoorlijke sportieve tegenslag moet verwerken, de voorbereiding op Estland verstoorde.
Paul Bosvelt is de enige international, die niet helemaal fit is voor Nederland-Estland. De Feyenoorder liep gisteren op de training een lichte enkelblessure op.
Van Gaal probeerde de scherpe kantjes van de zaak af te halen. Eerst, formeel en zakelijk: "Het heeft te maken met de structuur van de KNVB. Dan kun je dit soort beslissingen uiteindelijk verwachten. Er is heel vaak geschreven dat ik alleenheerser ben in Zeist. Gisteren en vandaag is gebleken dat dat niet zo is. Er staan dus mensen boven Louis van Gaal die een beslissing kunnen nemen."
Iets later: "Ik ga niet discussiëren of ik het er mee eens of oneens ben. De wedstrijden tegen grote landen vormen een goed leermoment. Maar deze bondscoach staat open voor andere argumenten. Ik heb begrepen dat de beslissing al genomen is." Om pas na de derde confrontatie met de zaak toe te geven, dat Henk Kesler hem zonder te raadplegen onaangenaam verrast had. Geïrriteerd en met ingehouden woede zei Van Gaal: "In het organigram staat er boven mij een directeur, die daartoe gerechtigd is. Soms moeten snel beslissingen worden genomen, dat mag hij. Of het goed management is, is een tweede. Het is duidelijk dat hij met mij had moeten overleggen."
Dat is zeker duidelijk voor mensen, die Van Gaal kennen als iemand die altijd overal bij betrokken wil worden en alles onder controle wil hebben. Hoe de actie geïnterpreteerd moet worden is onduidelijk. Was het een bewuste zagen aan zijn stoelpoten, een actie om te laten zien wie de baas is of gewoon een ongelukkige manoeuvre? Van Gaal zal morgen of vrijdag, als hij de wedstrijdbesognes van Estland achter zich laat en terugkeert in de Zeister bossen, het antwoord wel vragen. Vooralsnog ziet hij geen redenen om het bijltje erbij neer te gooien. "De spelers? Zij hebben me niets gezegd. Ze kunnen alleen in trainingen en wedstrijden laten zien dat ze mij een goede coach vinden en vertrouwen in mij hebben. Het gaat om de grootste gemene deler in de groep. Ik heb in mijn loopbaan altijd de indruk gehad dat de groepen waar ik mee werkte, vertrouwen in mij hadden. Als ik dat gevoel niet meer heb, dan stop ik morgen. Het is een cruciale grond voor een coach dat hij goed met zijn spelers door de bocht kan. De evaluatie vindt volgend jaar juni plaats, maar als ik daar behoefte aan heb, kan het best zijn dat ik eerder naar de directeur stap."
En het resultaat, waar het uiteindelijk allemaal om draait? "Dat resultaat is het gevolg van de samenwerking. Maar in sport kun je winnen en verliezen. Ik heb veel gewonnen. Èr zijn ook coaches die dat niet hebben en doorgaan. Als er kwaliteit is, dan komen de resultaten. Maar niet vanzelf, het is afhankelijk van zoveel factoren. Ik wil toeval uitsluiten, maar dat kan niet altijd." Het eerste meetpunt is vanavond, als Estland in Eindhoven op bezoek komt. Een potje om des keizers baard. "We gaan proberen het publiek, dat altijd in het Nederlands elftal heeft geloofd, een goede wedstrijd te bieden. De spelers kunnen dan ook revanche nemen", weet de bondscoach. Zijn internationals dienen wraak te nemen op zichzelf. Al is dat dan maar een heel kleine pleister op de wonde.